Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Farní pouť 2009 pohledem otce

Po hektických událostech poslední doby jsem se velmi těšil na příjemné rozjímání v tichu lesa ve společnosti známých i neznámých. Na rozjímání, které spojuje a vrcholí společnou mší svatou.

Jako ostatně každý rok – nebyl jsem zklamán. Ale popořadě. Učiňme zadost análům a zadejme neoddiskutovatelná fakta. Počasí se vyvedlo. Sešlo se nás dost. Zahájení opět zpožděno. Mše – nádherná. Jídlo – vynikající. Ochutnavač – přežil. Tímto jsem se zbavil povinnosti informovat o věcech nutných leč nudných a laskavý čtenář promine mou rychlou proměnu z analysty na kronikáře.

Farní pouť 8.5.2009 09:37:46

Při příjezdu na místo nás čekal hlouček povykujících dětí, z nich některé i pobíhaly (ty větší) a velebníček maskovaný za mouchu masařku. Již začalo býti patrno, že tentokrát bude celá pouť zabarvena zcela jinými zážitky. Ne jako její poslední ročník a nebylo to pouze dýchajícím a slintajícím uzlíčkem na mém krku. Tolik malých dětí jsem si ještě na farní pouti neuvědomil. Po odebrání se za první humno, kde se dětem a rozdaly obrázky a dospěle se tvářícím jedincům citáty jsme zahájili oficiálně letošní pouť.

Farní pouť 8.5.2009 10:51:15

Zatímco větší jedinci se věnovali motdlitbě slovní spolu s farářem a jáhny, děti oslavovaly Boha zmateným pobíháním, vyráběním báboviček a ty menší usilovným řevem. Na první pohled malebný zmatek, který ovšem posléze vyústil v mezigenerační setkávání a tak bylo velmi povzbudivé potkat šedivé seniory, kteří mnohdy i viceslabičně komunikují s nadějnými juniory, které často vidí poprvé v životě. Ale řekněte „ne“ rozzářeným dětským očím, které vám kladou obligátní otázku „jak je to ještě daleko“ a vůbec nedbají na vaši obranu, že se vlastně neznáte a opravdu nejste jejich strýček. A z druhé strany: řekněte „ne“ seniorům, těšícím se, až si pochovají malé slintající mimi, přestože  jste doposud navzájem netušili o existenci protistrany.

Malé děti předělaly farni pouť na setkání jedné štastné, velké a rychle se rozrůstající rodiny. Díky dětem se spolu setkali lidé, kteří se přes práci a málo času nepotkali dlouhou dobu a nebo dokonce ještě nikdy.

Farní pouť 8.5.2009 11:52:16

Cestou se adoroval sám život a to jak formou oslavnou, tedy fyzickým pohybem, tak formou sdílenou – tedy rozhovorem. Vše probíhalo ve volném, pozitivním stylu v přírodě, která jarně pučela a plnila nás spolu s rozjímáním pozitivními zážitky pro další pošmourné dny.

Příchod na Vranov s následující mší byl pověstným jablíček v tlamě pečeného divočáka a naplnil nás až po okraj – zcela a bezezbytku.

V rámci zachování rovnosti přístupu a zcela v duchu gender (čti džendr) naše sličné ženy, dámy, slečny a dívky nachystaly vynikající oběd, který po požehnání a uchutnání duchovním vůdcem farnosti ctihodným otcem Vrbackým byl takřka bezezbytku přeměněn na palivo pro další průběh pouti.

Farní pouť 8.5.2009 12:51:43

Ano. Pouť sice již měla svůj vrchol za sebou, ale následné atrakce pro děti i dospělé spotřebovaly mnoho energie. Pohyb v botách kocoura Mikeše, chůze poslepu podél provázku, nebo opékání špekáčků bylo nádherným kontrapunktem k dopolední duchovní části. Hovořilo se o všem a o ničem. Ti kdož chtěli, měli příležitost k rozhovoru s knězem.

Z farní pouti jsem si odnesl velmi pozitivní zážitky, příjemný pocit fungující mezigenerační komunikace a kladný náhled na budoucnost naší rozrůstající se farnosti. Už teď se těším na další ročník a na pozitivní jiskření, které s sebou jistě opět přinese.

S chladem Vranovského kostela v kostech, vůní ohně v nose a cvrlikajícími ptáčky v uších děkuji pořadatelům a důstojnému panu faráři za uspořádání jedné velké pozitivní dobíjecí elektrárny na kladné zážitky v okruhu spolufarníků. Děkuji i účastníkům, bez kterých by to prostě nebylo ono.

Farní pouť 8.5.2009 17:20:08

fotky najdete buď na http://foto.svtomas.net/main.php?g2_itemId=4038 nebo na http://picasaweb.google.cz/schidlo07/2009_05_08_pout_vranov# Tak si to užijte.

 

Tagy: , , , ,