Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Vyší dívčí – hromadná korespondence a OpenOffice

Potřeboval jsem zpracovat cca 2000 položek adres, vytisknout adresní štítky a další, celkem běžné věci. Pravda na první překvapení došlo již při exportu z CRM Iterity toho času Atollon , které prostě nejelo a padalo. Nicméně tento problém se s pomocí přažské podpory (kupodifu) vyřešil. A mě to co? Mě to nevarovalo.Větší kovbojka začala být s úpravou. Ukázalo se totiž, že požadavek České poštyna srovnání adres pomocí PSČ je v programu CALC balíku OpenOffice prostě neřešitelný. Ne že by to neseřadil, ale z nějakého záhadného důvodu po srovnání 212 adres (pěkné číslo že?) začal řadit další, ještě nesrované PSČ opět od 10xxx. Po delším přemlouvání a nadávání jsem abstrahoval na pokusy a jal jsem se pokračovat.  Však to pošťáci nepoznaj. (Pozn. redakce – nepoznali)

Další úroveň byla vytvoření štítků – tato část se po několika omylech dala zvládnout a pokusy které vedly resp. nevedly k cíli bych připsal na vrub ne zcela sjednocené terminologii v MS office a OpenOffice.

Mezitím, co jsem si hrál se štítky, zjistil jsem, že výstup PSČ z programu není zcela košer a řekl jsem si, že to je důvod proč mi neřadí adresy jak bych si představoval. Problém byl v tom, že některá PSČ byl s mezerou mezi třetím a čtvrtým číslem a některá ne.  OK – no problem. Tohle známe. Vybral jsem si myšičkou oblast, dal jsem nahradit mezeru ne-mezerou a bylo vymalováno. Ještě jsem se pokochal výsledkem – všechna PSČ bez mezery a dal jsem znovu srovnat adresy. Abraka dabra, kouknu na řádek 212 již dopředu v euforii, jak jsem pěkně obloučkem …. na to vyzrál a áááááá jejda. Systém vyzrál na mě. Stejný výsledek. Na to jsem už koukal jako puk černý, zlatě potištěný. To snad ne, podle čeho to sa*ra pes rovnal, když se s mezerou i bez mezery dostal ke stejnému výsledku? No nic, pošťáci to přežijou – viz výše. Po nějaké chvíli jsem s hrůzou zjistil, že Calc zcela ignoroval vybranou oblast a mezery zrušil všude. Ups – letos budeme posílat adresy bez mezer. Třeba si toho nikdo nevšimne. 😳

Na kráásně vygenerované štítky jsem chtěl propojit databázi, ale nějak se ne a ne podařit. Po hodinovém zoufalství, jsem zadal do google heslo: openoffice hromadná korespondence.

Hned první výsledek nebyl úplně špatný. Sice pravda adresa do dopisů, ale zkusím to. Hmmm – krok za krokem ale u mě nefunguje. Asi mám novější office. Tak další. Ups. Writter 3.0 havaruje na průvodci hromadnou korespondecí – opověd na problém? Kecy, funguje. Tak to taky moc nepomohlo.

Další odkaz – makro pro hromadnou korespondenci? Bez odpovědi. DObrá, zkusíme openofffice.cz – noo, jaxi příspěvky z roku 2004 asi nebudou úplně aktuální a navíc se v nich taky hovoří o chybách.

Další odkaz – wiki ….

No nebudu napínat. Po 4 hodinách trápení jsem vzal testovací verzi Malého Softu ve verzi 2007 a celou anabázi i s vytištěním na nálepky (tisk 2x bo jsem založil nálepky špatnou stranou) jsem zvládnul za 0,5hodiny. Včetně cvičného setřídění adres.

Obávám se, že OpenOffice tímto ztratil body, protože systém, který neumí:

  • setřídit pole  – ok, na co vlastně 🙂
  • vymaže přebytečné mezery bez ohledu na zadanou oblast – nooo, aspon jě dokument menší 🙂
  • má špatně nadefinované názvy u průvodce štítky – pohoda
  • na všech fórech 5 let zpátky je řešena nefunkční hromadnékorespondence – no cooo, vono se to dodělá
  • nelze vybrat jako zdroj jinou databázi než formát XLS – týýý jo, tomu říkám otevření se konkurenci (tato chyba se mi nepodařila nasimulovat více než 2x za sebou)
  • pracujete na zadaném projektu 8 hodin místo 0,5? V poho, dyk je to zalevno!

Resume? Mám o víkendu o čem přemýšlet. A OpenOffice si to za rámeček nedá ….

 

Tagy: , , ,