Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Jak ušetřit – 2. část: „jídlo“

Už jste se konečně dočkali pokračování, kterak můžete ušetřit na rodičovské dovolené s dvojčaty. Pokud jste nečetli první část, tak se na ni honem běžte kouknout, protože vám ukáže, jak uspořit 32000,- Kč za 2 roky. A dnes to dokonce rozjedeme ještě víc. Tak čtěte opravdu pozorně, dozvíte se, jak šetřím na dle pro děti (no dobře, do půl roku jsem plně kojila, takže to bylo zadara, pak učila dvojčata měsíc jíst ze lžičky a pít z hrníčku, což znamenalo, že to zase zbylo hlavně na to kojení 🙂 a teď už to kombinuji, takže budu počítat, co mě stojí pro ně jídlo od jejich ukončeného 7. měsíce života).

Zatím je to tak, a myslím, že to ještě aspoň do jejich 1 roku bude, že v poledne mají bramboru+mrkev (obojí od dědečka a babičky ze zahrádky, takže zadarmo) + obden na střídačku maso a cukinu/brokolici (nakupuju bio, možná je to blbost, ale každý má nějaký úlet, že jo – to mě stojí asi 200,- Kč měsíčně). Zeleninu a maso rozvařím jednou za 2 měsíce, rozmixuju, namrazím v kostkách na led a uskladním v neprodyšné umělohmotné pixle v mražáku. Brambory vařím každý den. Odpoledne jim dávám na střídačku obden pomačkaný banán (na tom neušetřím, tak si nebudu všímat ceny) a obden výživku, kterou jsem dělala z jablek a hrušek ze zahrádky (takže taky zadara – akorát jsem to musela zpracovat, tj. okrouhat, vykrájet, uvařit, rozmixovat, zavařit). Večer dávám ke kojení ještě kaši – nakupuju ve zdravé výživě – 300 g balení za 28,- Kč (obsahuje to jen kukuřičný a rýžový šrot). Pijí čaj, který vyrábím zalitím jednoho listu nasušené meduňky ze zahrádky.

Takže co mě to měsíčně stojí oproti tomu, že bych to nakupovala, jak nás masíruje společnost? Vařením, mixováním, zavařováním a zamražováním samozřejmě spotřebovávám nějakou energii, můj odhad je měsíčně 300,- Kč. Jedna obědová porce obědové zeleninky s masem stojí v obchodňáku 31,- Kč, při dvojčatech za měsíc 1860,- Kč, svačinová porce ovocné výživky přijde na 22,- Kč, při dvojčatech obden za měsíc na 660,- Kč. Kašičky to je kapitola sama pro sebe. 250 g za 70,- Kč – to je o 40,- Kč víc než ta moje, měsíčně při 8mi spotřebovaných baleních o 320,- Kč. A čajíčky a ovocné šťávičky dělají tak 10,- Kč denně, tedy pro dvojčata na měsíc 300,- Kč. A to nepočítám ta různá pokračovací mlíčka a kde co, protože pořád ještě kojím.

Tedy za měsíc ušetřím: 1860 + 660 + 320 + 300 – 300 (to jsou ty moje energie) – 200 (to je to maso, případně zelenina, co nakupuju) = 2640,-Kč. Nemám představu, za jak dlouho budou děcka jíst to, co my, řekla bych, že v umírněné formě tak ve dvou letech. (Do té doby se jistě jejich jídelníček trochu promění, ale jsem přesvědčená, že to při domácím vaření bude znamenat, že ušetřím ještě více.) To je kolik měsíců? Osmý až  dvacátý čtvrtý, to dělá 17 * 2640 = 44880,-Kč. Opravte mě prosím, jestli tam mám chybu. Taky nevěřím vlastním očím.

Takže na jídle ušetřím asi 45000,-Kč za první dva roky života dvojčat a to nepočítám, že bych místo kojení kupovala mlíka! (Kamarádka s adoptovanou holčičkou pochopitelně nekojí a to jsou tisíce, co vydává za Nutrilony…) A to samozřejmě mluvím jen o ceně, za zmínku stojí třeba i kvalita. Jakákoli kupovaná sklenička totiž musí být konzervovaná, i když pořád píší „bla bla bio“, do ovocných přesnídávek a mléčných kaší se stejně vždycky dostane nějaké sladidlo a do zeleninových a masových příkrmů sůl. A že jsou zelenina a ovoce ze zahrádky lepší než ta z obchodňáku, i když s nálepkou bio, o tom ani nemluvě.  🙂

To je k dnešnímu šetření vše, těšte se příště na další skvělé tipy.

Související články:

Jak ušetřit – 1. část: „látkové pleny“
Jak ušetřit – 3. část: „drobnosti“
Jak ušetřit – shrnutí
Miminí šlichty

 

Tagy: , , , ,