Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Souboj titánů

aneb test plínek. Jedna hodná duše nám vnukla nápad nalít do látkové a papírové plíny 100 ml vody „prý že uvidíme…“ Tak jsme to otestovali. A rozdíl jsem opravdu viděli.

Na první sérii fotek jsou suší závodníci v plné kondici a s úsměvem na tváři. Jako protivník se jim postavila plastová odměrka. Po nalití prvních 100 ml se oba účastníci zatvářili znuděně a vpodstatě svěže. Látková plína byla lehce navlhnutá na středu a okraje zcela suché, zatímco jednorázovka zátež rovnoměrně distribuovala.

Vzhledem k siláckému smíchu účastníků: „Tohle že je zátěž?“ jsme lehce přitlačili a proti původnímu předpokladu přidali dalších 100 ml. Závěr po 200 ml a 300 ml byl velmi podobný jako po první stovce – jak je možno vidět na přiložených fotkách.

Po 200ml:

Po 300ml:

Pravda po 200 ml se papírový účastník začal lehce rosit na čele – viz foto. A subjektivní pocit po 300ml po přiložení ruky byl více do mokra. Zjednodušeně řečeno, po zatlačení na froté plínu byla ruka vlhká, po zatlačení na papírovku byla ruka mokrá.

Zápas se tedy dostal do prodloužení. 400 ml zamávalo s oběma účastníky. Froté plína byla durch, ale statečně držela (tak durch bývá po nočním spinkání našich mimin – svrchní kalhotky ale vlhkost udrží tam, kde mají). Jednorázovka se nejen rosila, ale po přitlačení ruky udělala okrasné jezírko. Nechali jsme jí tedy cca minutu na rovnoměrné rozložení a přece jen nastalo udýchané zlepšení. Orosená byla jednorázovka dál, jezírka se ale vstřebala. Největší překvapení však nastalo po nadzvednutí plíny, kdy jsme zjistili, že se voda velmi razantně tlačí na druhou stranu.

Z legrace jsme přidali i penalty – 500ml a tady už oba závodníci evidentně ztratili dech. Froté plína sice nasákla tak, že by už svrchní kalhotky mokro propustily, ale – jak je vidět na fotce – narozdíl od jednorázovky netvořila při stlačení rukou jezírka vody. Jednorázovka už nebyla orosená, ale regulérně mokrá a při stlačení tvořila epesní jezero jak z opery.

Nakonec ještě přikládáme fotku přesyceného vnitřku jednorázové plíny.

Resumé otce: Použitá metodika – statické zatížení – prokázala lepší savost froté plíny s froté vložkou, tak jak ji v tuto chvíli dětem aplikujeme. Jednorázovka značky Pampers 4-8kg se s volným nalitím v závěru vypořádala hůře. Povrch látkové plínky byl lehce navlhut od začátku, zatímco povrch jednorázovky byl v podstatě suchý do 300ml. Pak se začal rosit a náskok rychle ztratil, protože na kůži zůstávala stát voda.

Resumé matky: Přišlo mi to prašť jak uhoď. Stejně děcko nikdo v plíně nenechá vyčůrat půl litru. Tady se spíše jedná o noční použití a to se ukázalo, že látkovka s vložkou zvládá stejně bravurně jako papírovka. Spíš bych dala k zamyšlení řídkou stolici kojenců – ta nám nikdy durch látkovkou neprotekla – prostě proto, že to froté je savé a „neklouzalo mu to po povrchu“. Zato použití papírovky o dovolené nám moc radost neudělalo, protože ta stolice tekla jak kolem nožek, tak nahoru na záda. No hnůj, hlavně dostávat to z autosedačky…

Související články:

Jak ušetřit – 1. část: „látkové pleny“
Mýdlový sliz aneb velké prádlo

 

Tagy: , ,