Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

OpenOffice a vzorce

Jojo. To sem si zase naběhnul. Kdysi, hodně dávno, sem padnul na projekt OpenOffice. Nijak zvlášť mě nenadchl, ale popořadě.Nejprve jsem používal AmiPro, ale Lotus nějak zblbnul vývoj a AmiPro šlo do kytek. Se skřípějícími zuby jsem přešel na Mrkvosoft Office. Tak, jak jim kancelářský balík nefungoval, tak jsem v něm našel perlu. Mrkvosoft Excel. Ten fungoval. A dokonce dobře.

Jak jsem na něm začal pracovat a vydělávat, tak jsem i pořídil licence. Mně přece taky vadí, když mě někdo okrádá. Ovšem po výměně počítačů jsem zjistil, že okradený jsem byl já.

Licence Officů se nedala aktivovat. Po delším telefonátu (několika telefonátech) na zákaznickou linku mrkvosoftu jsem se dozvěděl mimo jiné takové perly, že helpdesk lajna tady není pro lidi, a že si mám kontaktovat prodejce software.

I to jsem udělal. A ničeho se nedobral. Párkrát jsem toto kolečko otočil, až jsem zjistil, že problém je v licenci. Jinak řečeno, pokud dostanete OEM soft, tak ho nesmíte převést na jiný kompl. Ještě jinak řečeno, vyhodil jsem tehdy pro celou firmu 5×8.000,-Kč za pronájem software na 2roky.

Strašně, ale opravdu strašně, jsem se vzteknul a hledal náhradu. Dvě podmínky byly: gratis a aspoň trochu funkční. A ejhle, opět jsem našel OpenOffice.

Writer, coby náhrada Wordu, sice byla a je pomalá, změnit formátování nadpisu je detektivní práce hodná Sherlocka Holmese, která postupně přechází do šimpanzího módu (klikací metoda pokus-omyl tak dlouho, až to vyjde), ale na dopisy bez dalších výhrad.

Impress stejně nepoužívám, prezentace si dělám pomocí statických obrázků prokládaných video ukázkami, takže PowerPoint už nějakou dobu nehrozí. Zato Excel. Ta jediná fungující věc z „ofisového mrkvosoftího“ balíku (zajímalo by mě od koho to Bill koupil) – tak na tu jsem prostě ekvivalent nenašel.

To, že nepůjdou převést kontingenční tabulky, už jsem abstrahoval dávno, a také to byl důvod proč jsem se jim vyhýbal velkým obloukem. Nechtěl jsem být závislý na jednom balíku.

Ale když jsem potřeboval oživit několik let starý ceník a aktualizovat ceny za dopravu, zjistil jsem s hrůzou, že to prostě nepůjde. Jednoduchá podmínka IF je v excelu s maximálně pěti zřetězeními, ale můžete si pomoci vnořením závorky. Nejde převést. Zkoušel jsem přepsat – ani náhodou. Po nádherném slunném sobotním odpoledni, jsem se skřípěním zubů natáhnul novou zkušební verzi office 2003 od mrkvosoftu, zadal požadovaná tři čísla, nechal přepočítat a  vytiskl pédéefko. Po odinstalování jsem začal uvažovat o tom, jestli si po delší době nepročtu licenční podmínky konkurence a nehodím očko na ceny Bila vrata.

Mimo jiné jsem zavzpomínal na tento článek, kterému jsem tehdy věřil jen velmi nerad.

Ono podporovat komunitu je fajn a je to potřeba. Taky chápu, že zadarmo nedostanu zcela profesionální produkt bez nedodělků. Přispět na vývoj je dobré. Ale pokud vás systém brzdí v práci, a místo zjednodušení ji přidělává, pak je otázka, jestli je to systém pro vás.

 

Tagy: ,