Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Jenom

Jenom. Jednoduché, nenápadné slovíčko. A přitom je tak nebezpečné. Všude na nás útočí reklamy. Stojí to jenom XX za měsíc. Jenom si doplatíte YYY. A tak dále.

No jo, vono to vypadá velmi hezky. Nové auto jenom za 3,04Kč. Ále. Kdo si uvědomí, že u toho čísla schází časová jednotka? Tedy, že tato „jenom“ částka je za minutu?Aha. A už je tu problém. Koupit si mobil za „jenom“ 499,-Kč není problém, ale jaxi vám opomenou říci, že taky musíte platit „jenom“ 1000,-Kč/měsíc. A to už pro mnohé problém je. Jakmile vidím slovíčko „jenom“, ihned čuju lumpárnu a zneužívání intelektu.

Ale funguje to i jinak. A to obráceně. Přijde takhle borec za známým na magistrát, že by potřeboval zakázku pro svou krachující firmu. Domluví se na kulantní ceně, zmanipuluje se výběrové řízení, částku si rozdělí mezi sebou a stát pak neví z které do které, bo se dva trůbelíni šábli „jenom“ o milionek. A navíc pak nemá nic lepšího na práci, než se tím chlubit v hospodě hned vedle pracoviště. Na otázku, proč okrádá stát, zní odpověď jak vystřižená z komunismu: „Přece všichni kradou, tak vo co jde. A je to „jenom“ milion“.

Ale. Ono „jenom“ milionek je potřeba vynásobit počtem měst v ČR. Vísek se statusem města je v ČR v tuto chvíli 593. Na magistrátě pracuje řekněme přesným odhadem“baj vočko“ 50 osob. Za předpokladu, že každý druhý magistrátní úředník rozkrade „jenom“ jedno mega za rok, dojdeme pomocí jednoduchého výpočtu k „jenom číslu“ 14.825 rozkradených miliónů.

Téda jo. 15miliard z „jenom“ jednoho rozkradeného milionu. To je mazec. A to jsem vynechal ministerstva, ministry, parlament atd. atp. Jo a taky jsem vynechal, že se na vyšší úrovni krade více.

Za to všechno může slovíčko „jenom“ a zneužitá inteligence.

Takže pozor. Abychom po volbách neslyšeli, že to byly „jenom“ sliby.

 

Tagy: , ,