Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Po nádraží se přesune i Špilberk

Po nádraží se přesune i Špilberk
Text převzat od Šamana z Arrakisu
Moravská metropole se radikálně mění. V krátkém sledu přijde o další dominantu. Po plánovaném odsunu hlavního nádraží zmizí z centra i Špilberk. Hrad bude přesunut a na jeho místě vyroste zbrusu nový areál.
Brno – Městská rada schválila přesun hradu Špilberk. Důvody vysvětluje člen zastupitelstva David Lister. „V první řadě jde o rozvoj turistického ruchu v Brně. Turistům silnějších postav dělá problémy vyšplhat na vrchol kopce. Přeložením hradu do nižších poloh přilákáme více návštěvníků,“ tvrdí Lister. S turistikou souvisí i absolutní nedostatek parkovacích míst v okolí Špilberku. U přesunutého hradu by podle Listera mohlo parkovat až tisíc automobilů, o autobusech ani nemluvě.
Další příčinou je zastaralá koncepce stavby. Původní projekt je starý přes osm set let a nevyhovuje nárokům třetího milénia. „Umístění tak zastaralé stavby v centru potlačuje moderní tvář Brna a je překážkou pokroku. Na jiném místě by snad mohl dožít,“ nemaluje vzdušné zámky Blanka Kopecká, důchodkyně a místostarostka městské části Brno-střed. „Cílem je ekonomické oživení středu města a finanční zisk,“ tvrdí Kopecká.
Existují dva plány přesunu, oba převzaté z dřívějších úspěšných pokusů. První projekt počítá s přesunem po kolejích. Výhoda spočívá v tom, že hrad je na kopci a cestou dolů by nepotřeboval tažnou sílu. Proti hovoří plánovaný přesun nádraží. S budovou zmizí i koleje a Špilberk by daleko nedojel. A jízda hradu po tramvajových kolejích by způsobila zmatek v hromadné dopravě. Druhý projekt je reálnější. Předpokládá rozebrání stavby na jednotlivé kusy. Kameny by byly dopraveny na nové místo a zde opět složeny. Věrná podoba hradu by se zrekonstruovala podle obrazů dochovaných na starých pohlednicích. O připravenosti druhého projektu svědčí již nyní prázdná místa v hradním zdivu. Chybějící kameny posloužily pro předběžné testování.
Uvolněná vyvýšenina se stane místem pro nové filmové ateliéry. „Hollywood je na kopci, Barrandov taktéž, proč by tomu tak nemohlo být v Brně,“ konstatuje Kopecká. Počítá se, že filmová studia na sebe navážou luxusní vilovou výstavbu pro hvězdy showbyznysu. Vzniknou také bazény, kasina a další stavby. Z Brna se stane zábavní a finanční centrum celé jižní Moravy.
Na nové místo by měl být Špilberk přenesen v nejbližších letech. Kde má hrad stát zůstává utajeno a to hned z několika důvodů. Radnice se bojí protestů, které by v nové lokalitě mohl hrad vyvolat. Dalším důvodem je to, že vlastně nikdo neví kam s ním. V projektu je místo specifikováno jako „někde pryč.“ Zlé jazyky z blízkosti radnice soudí, že by nový Špilberk mohl být umístěn na dno brněnské přehrady. Zde by vytvořil ráj pro potápěče, candáty a mníky. I tak zůstává překvapením, kde se hrad objeví. Podezřelou se stává každá hromada kamení.
 

Tagy: