Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Postřeh z Německa

Byv zaměstnavatelem vyštván na služební cestu, navštívil jsem krajinu germánsky hovořících spoluobyvatel planety Země.

To, že hovoří jiným, zcela nerozumitelným jazykem – to bych pochopil. Sice je to nepříjemné a vznikající potíže nutí hovořící strany přemýšlet o sqvělém jazku Esperanto, ale dá se to vyřešit.Ovšem trable charakteru jídelního mohou být fatální a vzhledem k tomu, že se na omyl přijde až ve chvíli, kdy je vše na stole, je to problém zhusta neřešitelný. Zvláště v kombinaci s cenou.

Jedna z takových příhod mne postihla na autogrilu kousek od Düsseldorfu.

Objednávám si kafe a jsem připraven na obligátní otázku „jak velkou kávu chci“. Automaticky jsem odpověděl, že přece malou. Sledoval jsem, jak obsluha dělá jednu kávu za druhou a protože tam bylo hodně lidí, nebyl jsem ve střehu tak, jak by bylo záhodno.

Ve chvíli, kdy slečna za pultíkem dala pod kávovar standardní čajový hrníček (2,5dc) jsem byl ještě stále v klidu. Asi to bude nějaké Machiato pro kohosi jiného.

Ovšem ve chvíli, kdy mi tento vóóbr hrnek s černó tekutinó (káva, to rozhodně nebyla) přistál mezi ručičkama, lehce jsem zblednul.

Než jsem obsluhu opět zaujal, aby se mi věnovala, s hrůzou jsem zjistil, že pod trysky kávovaru se přestěhoval hrnek o objemu 0,5l. Jojo. Slyšíte dobře. Půllitrák. A  taky do něj šlo kafe.

Fascinován tímto hrůzným pohledem jsem pln děsu sledoval jak si zákazníci v klidu objednávají „velké“ kafe, dostávají půllitřík a jsou spokojeni.

Reklamaci jsem stáhnul, protože po kontrole hrníčků jsem zjistil, že opravdu menší nemají.

Ovšem v případě pifka, se jednalo o přesně opačný problém. Došel jsem na zaslouženou večeři, vyžízněný a vyhladovělý a objednal jsem si k pití pivo.

K mé hrůze donesli 2decka pivínka ve skleničce na stopce. Hrůza.

Druhý den jsem se nahlas podivoval místním pracovníkům v mezičase při jednání a dostal jsem odpověď, která mě dorazila.

„Ono jde dělat menší kafe a pivo servírovat ve větším množství? A proč by se to mělo dělat? Kafe se přece chceš napít a pivo je na chuť.“

Po této odpovědi jsem pochopil, že na sever od Frankfurtu nemám šanci uspět. Zvrácenost přístupu – pít kafe a ochutnávat pivo je kombinace, kterou nelze porazit.

 

Tagy: