Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Naše zdravotnictví – 2. část

Druhá plačka, dopis primáři nemocnice, v níž jsem rodila, byl sepsán v březnu 2009:

Pane primáři,

ráda bych Vás informovala o peripetiích spojených s předoperačním vyšetřením před plánovaným císařským řezem ve Vaší nemocnici. Nechci tento dopis pojímat jako stížnost, ale spíše jako prosbu, zda by níže popsaná situace nešla nějak řešit. Domnívám se, že by to přispělo k vyšší spokojenosti pacientů a dobrému jménu nemocnice.

Ve čtvrtek 19. 3. 2009 mi bylo v indikační poradně Vaší nemocnice stanoveno, že bych měla podstoupit porod císařským řezem s tím, že si mám zajistit předoperační vyšetření. Když jsem se zeptala, kde bych to měla udělat, tak mi pan doktor řekl, že asi u lékaře, který sleduje mou trombózu. Řekla jsem, že je to cévní lékař a že jediné vyšetření, které dělá, se týká ultrazvuku žil. Řekl mi tedy, že pak asi by mi toto vyšetření měla udělat moje obvodní lékařka.

Moje obvodní lékařka mi řekla, že tato vyšetření nedělá, že se dělají na interně. Zeptala jsem se tedy na ambulanci porodního sálu Vaší nemocnice, kam bych na předoperační vyšetření měla jít a tam mi sestra sdělila, že ke své obvodní lékařce. Řekla jsem, že ta uvedené vyšetření nedělá. Sestra se tedy odběhla zeptat a vrátila se s tím, že mi má moje obvodní lékařka vypsat žádanku na interní oddělení.

Moje obvodní lékařka mi řekla, že to nespadá v tomto případě (plánovaný císařský řez) do její kompetence, že žádanku mi vypíše můj ošetřující gynekolog. Můj ošetřující gynekolog mi řekl, že mi žádanku měli vypsat přímo na ambulanci porodního sálu Vaší nemocnice, ale že s tím nemá problém a žádanku mi vypíše. Zeptala jsem se ho, na které interní oddělení bych s žádankou měla jít. Řekl, že je to zcela lhostejné, ale že bych se mohla objednat na interní ambulanci v nemocnici, kde se má zákrok konat.

Na interní ambulanci Vaší nemocnice mi bylo sděleno, že se k nim neobjednává, že mohu přijít kdykoli v době provozu, že si však s sebou mám vzít výsledky z odběru krve u své obvodní lékařky.

Moje obvodní lékařka mi řekla, že odběr krve spadá pod interní vyšetření (že by se měl dělat dohromady s ostatními vyšetřeními), že jí to však nedělá problém a krev mi vezme. V současnosti doufám, že mě ve čtvrtek, až budu mít výsledky z krve, bez problémů udělají ve Vaší nemocnici požadované vyšetření.

Pane primáři, nevím, jaký je standardní postup, očekávala bych však, že plánovaný císařský řez není ve Vaší nemocnici výjimečným úkonem a že jako k takovému budou pacientce poskytnuty patřičné informace. Osobně mi připadne nejlogičtější, aby se celé předoperační vyšetření (včetně vypsání žádanky) konalo v rámci nemocnice, ve které se zákrok podstupuje, nevím však, zda je to možné. Osobně bych byla ochotná za toto vyšetření i zaplatit, pokud bych se tím vyhnula přebíhání od jednoho doktora ke druhému, zbytečným telefonátům a čekání v čekárně s infekčními pacienty obvodní lékařky. Pokud není možné, aby se celé předoperační vyšetření konalo v rámci Vaší nemocnice, přimluvila bych se za lístek s předtištěnými informacemi o předoperačním vyšetření (kam pro co jít), který by pacientka získala přímo v ambulanci porodního sálu Vaší nemocnice.

Děkuji za Váš čas

XXXX (tady podpis samozřejmě byl i s tituly, aby si pan primář nemyslel, že jsem nějaký nedovtipný blb 🙂 )

Související články:

Naše zdravotnictví – 1. část

Naše zdravotnictví – 3. část

 

Tagy: