Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Nevědí co mluví …

Děti jsou profesionální testeři. Testují, cokoliv, kdykoliv a nejlépe v nejméně vhodnou chvíli. Nebo možná naopak ve zcela nejpříhodnější okamžik. Záleží na úhlu pohledu.

Naštěstí dvojčata ještě nechodí do školky a proto jejich hlášky jsou spíše z humorného soudku.

Ovšem když jsem se po návštěvě pískoviště s výraznu cigánskou většinou, jež – jak známo -netuší co je to servítek, natož aby si ho brala dozvěděl, to co jsem se dozvěděl, bylo to překvapení.

Ukládáte děti ke spánku, všechno je jak má být, jen si ještě stereo chce projít/proběhnout poslední kolečko po pokoji. Budiž jim přáno. Po dokončení kolečka jsou děti nekompromisně nasměrovány do postýlek. V tu chvíli se holčička postaví doprostřed pokojíku a jasným zvonivým hláskem prohlásí do prostoru „Tatínku, já Tě zabiju“.

Reakce byla rychlá a neodvolatelná  – dostala na zadek a šla do postele bez pohádky.

No jo, ale kde na tom hrome byla? Až po nějaké době mi docvaklo, že tento způsob vyjadřování je cigánskou menšinou (ten den ve výrazně většině) považován za zcela normální součást rozhovoru. Běžně bylo slyšet – „pocem ty smrade malej, nebo tě zabiju“!

No tak nic – příště to zkusíme jinak.

Po cca měsíci situace opět vygradovala do sqvělé možnosti, využít další oblíbenou hlášku, opálených maminek na písku. Tentokrát rozzářené dětské oči a úsměv od ucha k uchu doprovázel hlášku:

„Tatínku, ty jsi takový debil“

Hmm. Napočítal jsem do 3, aby reakce nebyla jak posledně. Pohladil jsem Alzbětku po hlavičce a s jemným úsměvem jsem prohlásil:

„Ty taky Alžbětko, ty taky“ a dál jsem se věnoval rozhovoru.

Tak TOHLE Elizabeth rozhodně nečekala.

Občas slyším, jak si děti navzájem vyhrožujou zabitím – přece jen opálené maminky se občas na písku ukážou a když mají pocit, že jich je dost, tak si –  lidově řečeno – nevidí do huby.

Ale rozhodně jsem od té doby neslyšel, že by si říkali navzájem debile.

A nakonec kontrolní otázka: „Které reakce byla správně“?

*

*

*

*

*

*

Ano. Správně. C. Když se sejde více jak 3 matky cigánského původu, je potřeba najít jiný písek.