Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

VirtualBox Guest Additions – Přídavky pro hosta

VirtualBox je příjemný nástroj. Ovšem občas jsou doinstalace VirtualBox Guest Additions – respektive šesky VirtualBox Přídavky pro hosta práce pro vraha.

Všude se dočtete, že stačí kliknout na „Zařízení“ a pak na „Instalace přídavků pro hosta“. Jenže ono to není jen tak.

Ve všech návodech zapomněli napsat, že je to nutné udělat pro hotový a nainstalovaný virtuální systém. No dobrá. Instalace proběhla a pak jsem tuto volbu konečně našel.

Klikám, klikám a ono noc.

Ok. Tak vševědoucí google 🙂, nebo tady třeba i takto 😀 . No jo. Ale google kupodivu mlčí. Ne že by teda google nevěděl, ale diskuzní fóra jaksi předpokládají některé kroky – jak vidno na fórech – nejsem jediný, kdo je neudělal a neví jak.

Po delším čase produktivně stráveném procházením diskuzí s odpovědmi jako „to je jasné – host-D ty …..“ nebo taky „… přece to máš v menu zařízení a tam najdeš něco jako instaluj přídavky pro hosta. Co ti není jasný ty trubko?“

No tak tyto plodné diskuze jsem začal přeskakovat a zároveň jsem se nořil do stále hlubší deprese. Až jsem narazil na odkaz jednoho českého borca, který psal něco v tom smyslu, že netušil jak velký problém je stáhnout ISO image Guest Additions. Ejhle. To vypadá zajímavě.

Možnost stažení těchto utilitek jsem také marně hledal ke stažení. Tak šup na odkaz. A ono jo – byl tam. Iso soubor.

No jo, ale co stím? Instalovat soft na virtuální mechaniky jsem jaksi nechtěl.

Víceméně omylem jsem kliknul ve spuštěném virtuálním PC na menu CD/DVD zařízení a tam se hned nahoře skvěla volba „Vybrat soubor s obrazem virtuálního CD/DVD“ Heeej. Tak co?

Přimontoval jsem virtuál. Zkusil jsem to spustit – a ono to jelo. Po dokončení instalace se virtuál suše zeptal, jestli se může rebootovat a heuréka – sdílení složek najednou jelo. Super. Sláva. Jupí.

ale pořád to nebylo ono. Drag and drop – tedy funkce „táhni a pusť“ furt nikde.

Nicméně tady už bylo hledání kratší – jednoduchá odpověd na vývojářském blogu dala jednoduchou odpověď. Tato funkce je podporována pouze v linuxu. Tedy wiňduloví uživateli hukni si.

No, ale zas tak velké fiasko to nebylo. Konečně je virtuální systém na místě a testovat nové věci se budou na něm, aby se pracovní – tedy ostrý systém nezasi*al.