Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Výzva – aneb dvojčata roznášejí Betlémské světlo

Na stránkách Betlémského světla se objevila zajímavá výzva a to konkrétně tady. Jedná se o nalezení nejlepšího fota –  videa k letošnímu ročníku.

Ovšem nic není jednoduché a proto i zde se nalézá technický zádrhel. V případě videa se jedná o celkem nenápadnou žádost o snímek, které by neměl překročit cca 40 vteřin.

Na první pohled je to čas, který se tváří velmi jednoduše. Vždyt za třičtvrtě minuty toho ve filmu dokážete shlédnout hodně. Při mluveném slovu je to čas, při kterém si třikrát domluvíte rande a vaše děti 5x překročí libovolný zákaz, který dostali a zhruba 10x stihnou ignorovat co jim říkáte.

Ovšem na sestříhání takového filmečku jsou kladeny celkem zvláštní nároky.

Osoba, která snímek vytváří musí zachovat kontinuitu příběhu, který chce krátkým videem odvyprávět. Takže snímek by měl něco říct.

A teď přichází většinou kámen úrazu. Pro koho jsou takové příběhy v takto krátkém čase? Protože pokud už máte natočeno (to není problém) a začali jste stříhat, tak jste zjistili, že stříhání už problém je.

Chcete dostat do snímkuFrantu, protože měl legrační brýle, Lenku, která měla fantastickou sukni a jo a ještě by tem měl být, a navíc…..

No a výsledek takového přemýšlení je klidně 5ti minutové video, na které se nepodíváte ani vy.

Velmi jednoduchou pomůckou, jak tomu předejít je kvalita záběru.Prostě nejste schopni natočit všechno kvalitně. Není to kvalitní? Pryč s tím.

Je záběr pro odvykládání příběhu nezbytně nutný? Co přesně nasnímaná stopáž přináší do promítaného příběhu?

Nakonec zjistíte, že i přes veškerou snahu, promazávání a nezařazování, máte snímek, který se pohybuje okolo 80-120 vteřin.

Nastává druhé kolo zkracování záběrů – je potřeba zkrátit tak, aby to nebyl hiphopový klip, ale aby záběry nebyly natahované. Navíc při sledování zjistíte, že scény, kte kterým máte srdcový vztah (oblíbený člověk, místo, mikina atd.) jsou pro ostatní zcela nezajímavé, takže pryč s nimi. Nezajímavost scény otestujete na kamarádech tak, že mezi řečí něo pustíte a ve chvíli, kdy osoba přestane sledovat před koncem, tak víte, že je zle.

Po seškrtání nakonec dostanete scénu, která se délkově blíží požadovanému limitu a při puštění dlouhé verze a krátké verze najdenou zjistíte, že obě vykládají stejný příběh. To je překvapení.

Logicky si tedy necháte jak dlouhou verzi – ta je pro účastníky a jejich vzpomínky, tak i krátkou, na kterou se podívají rádi i ti, kteří tam nebyly.

No výsledek můžete shlédnout zde:

Krátká verze roznášení Betlémského světla dvojčaty

Dlouhá verze téhož pro babičky.