Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Babišovo jenom…

 

Absurdistán elektronické státní správy a neschopnost ministerstva financí dosáhla svého vrcholu. Následující historka nejde trumfnout. Aneb, co to znamená, když Babiš řekne „to jenom vyexportujete z účetnictví…“

Představte si, jak si tak sedí podnikatel v deset večer v kanceláři a dodělává resty, které je nutno dodělat, aby byl spokojen nejen úřední šiml, ale i (a to hlavně) zákazník. Vybalancovat, co je lepší a nutnější je občas na budku. Protože klient nosí peníze a tedy je možné platit zaměstnance.

Ovšem pozor – úřední šiml dává pokuty a ty naopak znamenají, že nejde platit zaměstnance.

Jak tak podnikatel vydřiduch a buržoust sedí a maká, až se z něho kouří, najednou co to? Klika cvakla, dvéře letí…. účetní vchází do dveří.

I podivil se zaměsnavatel, protože si byl jist, že účetní zaplatil kurz v Praglogradu, aby věděla, co za další zákruty v zákrutech úředník vymyslel, aby mohl dávat další a tučnější pokuty. Navíc, aby účetní nemusela cestovat brzo, i hotel zaplatil, aby si mohla holčina vyměnit zkušenosti s dalšími účetními.

Celkem logicky zazněl dotaz: „Co ty tu?“

Odpověd, byla natolik nečekaná, že se fabrikat zvedl a vzdal svůj boj s balancováním úředního šimla a opravdové práce a šel se opít.

Všichni víme, že daňové přiznání se odevzdává elektronicky. Tedy se vyplňuje předpřipravený formulář,  eGoverment ministerstva vnitra. Nazvaný EPO. Tedy  Tedy nahrajete data. Necháte verifikovat, že je to ok. Odešlete. Protože chcete mít klid, uděláte to raději dopředu, než se něfo rozsype. Zapomente, že jste podání podali. Po nějakém čase odjedete do Praglogradu na školení.

A ejhle. Nástává legrace. Finanční úřad si vzpoměl a volá. A tvrdí Vám (tedy tvrdí to chudince účetní) že jste poslali špatný – ano rozumíte dobře – ŠPATNÝ formulář. Logická otátka zní, jak je možné, že cca deset dní před nejzazším termínem stáhnout a hlavně vyplnit z webovek MFCR špatný dokument.

Odpověd je jednoduchá – úředníka to nezajímá, a trvá na tom, že druhý den tam bude nové, opravené podání, jinak bude pokutečka. Účetní tedy slíbí, že druhý den bude korektní formulář, obrátí Prahu nazpět a trdluje přes 220km nazpět do offisku, aby podala nové přiznání.

Na oplátku (asi za nenadávání a poslušnost) se dozví informací, že není první, kdo musí podávat přiznání znovu, protože ministerstvo udělalo chybu a na poslední chvíli změnilo formulář. Juch.

Tedy, kdo odevzdal přiznání v předtermínu – má problém. Kdo odevzdával na poslední chvíli, klepal se aby přetížené servery vydrželi a nespadli.

No včil si vyberte, jaký z adrenalinových sportů máte radeji. Předem – pokuta za špatně odevzdaný formulář. Pozdě – neodevzdáte, protože servery MFCR padají jak hruška a pokuta za neodevzdání.

Shrnutí akce: elektronické podávání nám byl čert dlužen. Cena za chybu ministerstva: cca 500km. Auto, benzin, čas. Časově více jak 7 hodin, protože D1. Vyhozené finance za hotel, aby se účetní nemusela trmácet sem-tam. Trmácela se více, než kdyby vyrážela ve 4 ráno. Navíc vystresovaná a rozklepaná, co si zase šiml úřední vymyslí.

Možnost odvolání: nulová.

Jo, ale kdybyste nevěděli – tak elektronické podání a ETT je super extra věc, protože to pracuje samo a vy JENOM…. (doplňte sami).