Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Uživatelská recenze Apple Air 13 – rok výroby 2013

No jo.Jojo. Pořídil jsem Apple Air. Celkem jsem byl zvědav, jak se stím sžiju. Přece jen je to něo celkem jiného. A tady jsou zkušenosti. Nebude to ve stylu „rozbalili jsme krabici a byla to náádhera“ Nene. Takové hefty nechávám na „profesionálech“.

Co bylo rozhodující pro pořízení? Výdrž na baterku. 11 hodin na baterku s Haswell jádrem a váhou 1,3 kg  – to je prostě neodolatelná kombinace. Zvláště poté, co Vám do letadla nevezmou notebook  z důvodu váhy.

Váhu si otestujte na nejbližší prodejně. A pozor – nezapomeňte na váhu nabíječky. Ta mi totiž u přechozího noťasu  přelezla přes váhu. Starší noťas má 4,5kg a nabíječka – taková větší cihla má kilogramů 5. Což je přes povolený limit 8kg. 🙁

A jaká že byla realita výdrže? Pracuji v místech kde mi většinu dne (i noci) stačí minimální podsvícení displeje. Minimální podsvícení klávesnice – to by sice šlo vyplnout, ale když mě se to pak nelíbí. A navíc jsem si na to zvykl. Zapnutá wifi. 8 pracovníh ploch. Na každé ploše něco. LibreOffice, průzkumník, Chrome, Safari, (5 oken v každém je minimum) Skype, a tak. V pohodě. Stadardní ukazatel výdrže na baterku je při plném nabití přes 10 hodin, běžně 11hod. Tady už hraje roli každé okno (experimentálně ověřeno). Něveřil jsem – ale už třetí měsíc (permanentně se pracuje bez šnůry) to vydrží celý pracovní den. S wifi. Pracovní den má minimálně 10hodin.

Rekord výdrže na baterku byl přes 14 hodin – jen jedno okno s aplovskými poznámkami, jedna plocha, vše na pozadí zavřeno, wifi vypnuta. Wow. Kdo nevěří – jako že jich je hodně – otestujte si to sami 🙂

vydrz

baterka má 44% a výdrž je 6:42 – A ona doopravdy je 🙂

Největší vliv na výdrž má: (v tomto pořadí) podsvícení – muCommander – zapomenutý VLC player. To, co bylo opravdu katastrofa, bylo to,  když jsem potřeboval náhradu TotalCommanderu a pracoval na neustále spuštěném muCommanderu – to šla výdrž na 6 hodin jen to zabzučelo.

Tož váha a výdrž super.

No a proč je vlastně problém muCommander? Protože, tak jak jsem si dlouho myslel, že průzkumníka ve windows vymyslelo totální prase divoké a nic horšího neexistuje – tak jsem se hluboce mýlil. Existuje. Ta katastrofa se jmenuje Finder a je integrovaná do systému od Applu. Ten neuvěřitelný paskvil je totálně naprosto nepoužitelný. Jakmile totiž máte adresářovou strukturu do větší hloubky, než dvě složky (natož pak standardní zanoření 4-5 složek) jste včil  řiti. Projít strukturu zanořenou do hloubky 10 složek – tak proti tomu je Freddy Kruger hotová selanka pro mimina. Pokud navíc počet adresářů  již ve druhé úrovni atakuje hranici cca 600 složek – no kdo to zná, ví o čom je řeč vedena.

Finder je prostě hrůza, která funguje, pokud tam má student 100 mp3rojek a 40 filmů. Možná tak ještě do 10 seminárních prací. Ale rozhodně ne na práci se soubory v řádech tisíců. Pokud znáte přesné jméno souboru – pak se to dá dohledat. Jaxi. Ale ve chvíli, kdy víte KDE se soubor nachází, a jen matně tušíte, jak se jmenuje je to … hmmm… poněkud úmorné.

Tady je prostě možnost používání TotalComanderu s jeho vynikající funcionalitou na zkratkové klávesy nedostižná. Prohledat a najít soubor do hloubky 5ti zanoření – totalcommander cca 3-5sec i s výběrem disku (záleží na podobnosti názvu adresářů) je na aplu klikací horor. Byl jsem dokonce natolik znchucen jablečnou parodií na vyhledávání, že jsem kontaktoval výrobce TC, tedy Ghisler software a ptal se kdy to hodlají portovat. No.. jak bych to řekl… nehodlají. Takže horor pokračuje 🙁

Naopak Gesta – to byla věc, která jsem se fakt velmi, ale velmi bál – zvláště pak v kombinaci s mými oblíbenými zkratkovými klávesami. Zkratkové klávesy, ihned jak jsem si zvykl, že se nemačká malíčkem levý CTRL, ale levým palcem klávesa CMD šli sami. V podstatě vše, co je známo z Win, tak je možné použít. Přibyli pravda věci jako je CMD-R– znovunačtení obrazovky v browseru atd. ale za dva dny používání nebyl problém.

Naopak jsem zjistil že někteří zarytí aplisti neznají zkratku SHIFT-ALT a šipky doprava, doleva na označování textu po slovech. Netuší, že pomocí CMD a šipky doprava, nebo doleva se přesouvá na konec textového řádku a když přidají shift, tak vyberou celý řádek. Jejich efektivita v práci s textem je poněkud slabší, ale proč ne. Proti gustu a touchpadu …. a tím se posouváme dále ke gestům.

Gesta jsou prudce návyková, vynikající, sqvělá a mám tendenci je používat na všech notasech, která mi padnou pod ruku. Kloubok dolů, to je fakt moc, moc prima věc. 5 minut koukání na instruktáž, 5minut zkoušení (v klidu domova) jeden den práce a máte zaděláno na perfektní tik, neustálého zkoušení posunout webové stránky zpět pomocí dvou prstů dopfava, rolovat pomocí dvou prstů a přehazovat plochy pomocí čtyř.

Prostě jestli tohle není návyková látka ve větším než malém množství  – tak už nevím co 🙂

Klávesnice – ž delší dobu píšu na klávesnici nízkozdvihové, tedy notebookové 🙂 a spokojenost. Nicméně musím konstatovat, že rozložení kláves mi sedlo na poprvé a píše se na ni opravdu perfektně. Kupodivu se mi proti jiným klávesnicím snížil počet překlepů, a zvedla rychlost psaní.

Tak, jak je možné pochválit rozložení písmené klávesnice, tak naopak psát čísla je obludné fuj. Kdysi jsem psal všemi deseti na psacím stroji (vono tehdy fakt nic jiného nebylo) a proto považuji numerický blok klávesnice za jeden z největších objevů ergonomie.

Psát pomocí „šiftu“ přes písmenou řadu je neuvěřitelná zdržovačka. Další katastrofická záležitost je chybějící tlačítko „Delete“ jako „dělejte“ mazání od pozice doprava. Tak na to si fakt ne a ne zvyknout. když totiž vidím chybu ve druhém písmenu slova, které má více jak 6 písmen, pak se automaticky kliká naALT-šipka doleva, jedna šipka doprava a … fix hrome – chybí mi delete. Musím zmáčknout FN-Backepace a už mám více kliknutí a koho to v tu chvíli baví, že? 🙂

Naopak v podstatě vůbec mi neschází „PgDOWN“ a „PgUP“. No dobře. Trochu. Při výběr textu přes více jak stránku to pomocí touchpadu není úplně ono.

Ovšem Plochy. Pracovní. To je paráda. Čtyři prsty doprava/doleva – přehazování, čtyři nahoru – zobrazení všech, přetahování softíku z plochy na plochu…. Wow. Tak to JE návykové. To mi ve widlích chybí už hrozně hrozně dlouhu a zatím to tam není. No jo. Dobře. Je. Ale všimli jste si kolik to žere zdrojů? Takže není.

Nicméně z hlediska padání software je to prakticky shodné s Win 7 ultimate. Problém s upgrade software – jsou menší u jabka, nicméně jsou. To, že se občas železo zahltí a nereaguje je zde také. I když srovnávat 8mi jádro se 16G ramky a Apple Air je poněku pokulhávající. takže nezbývá než konstatovat, že není znám počíta, který by nešel shodit, nebo zahltit prací tak, že přestane ragovat. Problém s připojování wifi – tady widle mají 100% úspěšnost, zatímco připojování jablek je víceméně (spíše více) systémem pana/orel.

No a ftípek na závěr: když se kupoval tento noťásek, tak stál méně (ano, slyšíte dobře) stál méně, než shodná (většinou slabší) hardwarová konfigurace od IBM, DELL, nebo dokonce i Asus s widlema. Výdrž má přitom Air vynikající, skoro bych řekl nepřekonatelnou a odezvy jsou subjektivně rychlejší u Apple, než u srovnatelných strojů s windowsy.