Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Mýdlový sliz aneb velké prádlo

Dnes budu psát o tom, jak šetrně a ekologicky vyprat prádlo na 60 a víc stupňů. Dříve mě to moc nezajímalo, protože jsem při takových teplotách právala dvakrát do měsíce. Ovšem dnes je to aspoň 17 praček za měsíc a to už je poznat.

Nejprve uvedu návod, jak si prací prášek z mýdla a sody vyrobit.

  • Budete potřebovat prací sodu, mýdlové vločky (nebo mýdlo s jelenem, které si nastrouháte), horkou vodu, velký kýbl s víkem (nebo jinou velkou nádobu od komerčního prášku, případně Primalexu, která se dá uzavírat, aby do ní nelezly děti), vařečku (nebo něco jiného na míchání), dávkovač – kelímek od jogurtu nebo komerčního pracího prášku.
  • 250 ml mýdlových vloček rozpustíte v kýblu v troše velmi horké vody, potom přidáte teplou vodu, aby celkový objem byl zhruba 10 l. Nakonec vmícháte 250 ml prací sody.
  • Výsledná směs je tekutá, po vychladnutí má gelovou (odtud název „sliz“) konzistenci. Na jedno praní (4,5 kg prádla / plín) dávkuji zhruba 0,5 l získaného slizu.

A ještě uvedu pár věcí, které byste měli vědět, abyste s výsledkem praní nebyli posléze zklamáni.

  • Mýdlový sliz je dobře účinný až od 60 stupňů. Proto v něm neperte při nižších teplotách.
  • Ke každému praní přidejte do posledního máchání (přihrádka pro aviváž) trochu (dávám od oka – asi dvě polévkové lžíce) octa. Neutralizuje zásadité mýdlo v pračce a pomáhá ho z něj vyplavovat (plní funkci třeba Calgonu) a navíc prádlo změkčí.
  • Jednou za čas (1-2 měsíce) dopřejte své pračce octovou lázeň – nalejte do ní tak 1/2 litru octa a pusťte prací program na nejvyšší teplotu. Když při tom budete mít v bubnu nějaké hadry, tak se navíc vyperou. Pračku krásně vyčistíte a prodloužíte jí tím životnost.
  • Říká se, že bílé prádlo, které se dosud pralo v komerčních pracích prášcích, může po prvním praní v mýdlovém slizu zešednout. Toho se vyvarujete, dáte-li prací program s předpírkou a do přihrádky pro předpírku nasypete trochu prací sody. Pokud chcete mít navíc prádlo opravdu bílé, přidejte do hlavního praní trochu kypřícího prášku do pečiva. Nevěříte, že to funguje? No schválně, vyzkoušejte to. 🙂
  • Někteří si stěžují, že účinnost mýdlového slizu není vysoká – že jednoduše na prádle zůstanou nevyprané skvrny. U plínek tento problém neřeším vůbec – jsou barevné, takže pokud na nich nějaké skvrny zůstanou, tak jednoduše splynou a nejsou vidět. 😀 Na skvrny (ať už od jídla nebo kadění) používám žlučové mýdlo ještě před tím, než dám prádlo do pračky. A samozřejmě, čím dřív skvrnu tímto mýdlem zaperete, tím máte větší pravděpodobnost, že se jí opravdu zbavíte… Moje zkušenost je celkově taková, že mýdlový sliz nepere hůř než Lovela (což je, troufám si tvrdit, nejrozšířenější dermatologicky testovaný prací prostředek pro děti), ve které jsem prala dříve.

Co hovoří pro používání tohoto pracího roztoku?

  • Je to prostředek vhodný pro alergiky a děti.
  • Ušetříte.
  • Nezatížíte životní prostředí tolik jako při použití agresivního komerčního pracího prostředku.
  • Suroviny na výrobu jsou z české produkce.

Celkově na uvedené praní nepotřebujete ani skvělý komerční prací prostředek ať už v prášku nebo gelu, ani Vanish, ani Calgon. Stačí jen chtít. 🙂

Související články:

Jak ušetřit – 1. část: „látkové pleny“
Souboj titánů