Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Narozeninová dorta

Moje babička měla v rámci své školní docházky také předmět vaření. A tak jsem už kdysi dávno se zvědavostí zalistovala v sešitu tohoto předmětu. Obsahoval spoustu receptů na pokrmy netušených chutí a vzhledů. Mlsně jsem otočila záložku „dorty“ a nechala se unášet do světa čokolády, ořechů, piškotů, polev a krémů. Už tehdy mě zaujala dorta s názvem „brněnská“ a to nejen proto, že u ní měla babička poznamenáno jiným perem z jiné doby „vyzkoušené, výborné„. Prostě jsem cítila tu chuť už z těch stránek. A tak začala má láska k této dortě.

Dvojčata měla nedávno rok a uznejte, to je potřeba oslavit. Pozvat širokou rodinu,  nacpat si břicho dobrými věcmi a pochválit děti, jak vyrostly. Měla jsem proto jasno. Děti dostanou dortu, každé jednu, abychom se mohli nacpat úplně všichni. A protože se ještě teď účastníci oblizují, rozhodla jsem se s vámi podělit o tuto dobrotu.

Jak na to? (Dorty byly sice dvě, nicméně postup je psán klasicky pro jednu.) Musíte si připravit korpus, piškot, krém a polevu.

Korpus. Utřete 10 dkg másla se 4 žloutky a 10 dkg cukru. Do této směsi lehce vmíchávejte po trochách na střídačku 10 dkg strouhaných ořechů, 10 dkg strouhané čokolády, 6 dkg strouhanky, 5 dkg hladké mouky a ze 4 bílků ušlehaný sníh. Výslednou směs dejte do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy. Pekla jsem na 180 asi 25 minut. Výsledná „dorta“ není moc vysoká, má jen něco přes 3 cm. Ale nebojte, vše je v pořádku. 🙂 Upečený korpus rozkrojte podélně (třeba tak, že si po obvodu uděláte nožem drážku, do které potom zajede nit a taháním této niti střídavě jednou a druhou rukou dortu překrojíte). Zatím dorta vypadá asi takto (akorát je jedna půlka už trochu potřená krémem):
Piškot. Utřete 14 dkg cukru a 6 žloutků a pak do této směsi lehce vmíchávejte  po trochách na střídačku 12 dkg hladké mouky a ze 6 bílků ušlehaný sníh s vmíchanou citrónovou kůrou. Směs dejte na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečte na 180 asi (teď to jen odhaduji, jak začne povrch růžovět, tak je hotovo) tak 10, 15 minut. Upečený piškot rozkrájejte na čtyři podélné pruhy. Mělo by to vypadat asi takto:
Krém.  V původní receptuře je: 25 dkg másla smíchat s 20 dkg cukru, 3 žloutky a 30 dkg nastrouhané čokolády. Zkoušela jsem ho, je dost mastný, proto i výsledná dorta je potom značně těžká. Navíc ty žloutky, že. Já měla salmonelózu už třikrát, jednou z toho měla zábavnější formu s kapačkami a hospitalizací. Proto je můj krém trochu upravený: 4 tučné tvarohy, trochu másla (odhadem tak 5 dkg), trochu cukru (odhadem tak 10 dkg) a 2 tabulky nasekané čokolády. Výsledkem je takový stracciatelový krém. Prostě dobrůtka.

Spojení korpusu, piškotu a krému. Spodní stranu korpusu namažeme trochou krému, aby se na něj přilepil dobře piškot. Piškot shora pokapeme trochou citrónu. Potom jednotlivé pruhy pomažeme krémem a poskládáme na ně nějaké kusy ovoce – zkoušela jsem banány a broskve a obojí bylo moc dobré. Potom jeden z pruhů zatočíme „do šneka“. Asi nějak takto:
Šneka potom dáme „nastojato“ na spodní díl korpusu. Dále přimotáváme další pruhy jako je to vidět na obrázcích:
Šneka shora pomažeme zbytkem krému a přiklopíme vrchní díl korpusu:
Poleva.  Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s máslem v poměru 2:1. Odhadem jsem spotřebovala asi 15 dkg čokolády a 8 dkg másla. Rozpuštěnou směsí polijeme dortu shora a pomocí nože necháme stéct a rozmázneme po bocích:

Jak dortu nazdobíte, je už jen na vaší fantazii. Já volila lentilky. A dopadlo to následovně:
Taky nesmím zapomenout zmínit, jak moc pěkně vypadá rozkrojená dorta. Tak pro fajnšmekry:

 

Tagy: , , ,