Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Chybička se vloudí III

Na základě „chybička II“ je zde pro vás volné pokračování na zadané téma. Jiná firma, jiný přístup, originální excely s původními ceniky kupodivu existují (byly viděny), ale zafungoval zde stádní princip značky „fach idiot“ podpořený přístupem „korporátní předpisy“ lehce okořeněné přístupem „hlavně všechno podle předpisů“.

Co na tom, že předpisy jsou nesmyslné? Co na tom, že se přidělá fůra neproduktivní práce? Hlavně když je vše podle „corporate internal business manual“.

V tomto konkrétním případě se jednalo o předpis, že ven z firmy nesmí jiný elektronický dokument, než PDF.

Ale zkuste nacpat PDF do databáze že 🙂

Ajtík poučený předchozí zkušeností svého kolegy byl připraven a po několika pokusech (spíše „pro forma“) vytáhnout z dodavatele jiný formát než to pojásané PDF si to velmi rychle převedl do excelu. Lehce poladit písma, přejmenovat některé názvy a může se importovat.

V tomto konkrétním případě se jedno o import skladových karet do programu – snad raději neříkat. Účetní soft české provenience.

Otevře se program, zvolí se volba import a ejhle – formát xls, nebo xlsx nelze importovat. Zašmátrá tedy šikovný ITpracovník v korespondenci a najde dopis, kde výrobce rozhodně a jedině doporučuje použití office 2010.

Aha – tak asi je nutné mít poslední verzi ofisů, ale import holt nepůjde. Po pročtení nápovědy se situace vyjasnila – importovat lze pouze formát DBF verze 4 a 5 a navíc (asi jako bonus) -obskurní formát acces.

Po dlouhém hledání volby pro export těchto formátů z excelu a ověřování, jestli opravdu nelze importovat nic jiného bylo konstatováno:

a) doporučované verze balíků Office neumí exportovat podporované formáty.
b) tato verze Office neobsahuje z důvody cen Acces
c) není tedy možné na doporučovaných nástrojích legálně provést import a export.

Mňo. Lehce nadávaje kontaktoval ITman podporu výrobce účetního softu a ejhle – údiv nejvyšší. To snad není možné. Ono to fakt nejde z excelu exportovat?

„Nejde.“

„No a co acces?“

„Na co bych ho asi tak měl? “

„Aha, takže nejde. Tak moment, já se Vám ozvu“

Lehké pátrání na webu ověřilo, že balík Libre Office ještě stále umí export tabulky do dbf formátu. Byl tedy stažen, nainstalován, a ejhle také překvápko. Export probíhá do formátu dbf, bez další specifkace nemožnosti zadat verzi.

Se zatajeným dechem proběhl pokus o import a … zadařilo se . Volejte sláva a 5 dní se radujte.

Průvodce importem byl pravda na samostatný článek, ale i tak je vidět, jak lidská omezenost dokáže připravit přehršel vícepráce.

Jo a ta odpověď od výrobce softu? No ta samozřejmě došla. Kluci se fakt snažili. Za dva dny měl ITman na emailu odpověď s doporučením instalovat OpenOffice – ten to prý umí 🙂