Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Koala s Karmou

Opět jsem se lehce nasštval. Opět kvůli operačnímu systému Windows. Přes veškeré zabezpečení a veškerou opatrnost se na delší dobu nepoužívaném stroji objevil wir. Opět jsem se lehce rozhozený zařekl že s Win již nikdy více. No řekněte sami. Kompl, který byl instnut, zabezpečen, vyladěn a předán do používání, chytil cosi, co raději ani nebudu pojmenovávat, abych nebyl napaden Bilem malou pálkou, že ho osočuji. Nikdo na komplu nic extra nedělal (jel pouze jako záloha dat)  na internet se z něj nepřistupovalo. Linuxáky kamarády mám, tak chutě do toho.

Jak jsem se zařekl, tak jsem udělal. Zjistil jsem, že přítel Koala pokračuje v kultu své osobnosti a protlačil své jméno do názvu Linuxové distribuce a to Karmic Koala.

Mnoho lidí mě od toho zrazovalo. Říkali „nedělej to“. Pravda, zatím jsi při instalaci uspěl jen jednou (z cca 10ti pokusů). Vždycky to musel někdo dodělávat. Psychicky nabuzen články šílenců – tohle je vono, jede to samo, lepší jak widle –  jsem se nenechal odradit a šel do toho.

Distro jsem stáhnul, vysmahnul, strčil do komplu a včil to začalo. Instalace bez problémů, akorát mi tam nějak scházel grub. Co to je, to není podstatné. Podstatné je, že to bez toho nejede. Aha řekl jsem si – asi se mu nelíbí moje dělení disku. No nic, disk se důkladně uklidí (rozuměj naformátuje) a bude klid.

Rozhodnut, uděláno,zinstalováno … a opět nic. Několikrát jsem zkusil různé přístupy, optal jsem se kamarádů a vono furt nic. Lehce roztrpčen, jsem po domluvě odvezl kompl kamarádovi s tím, že jsem z něj velmi smutný. Hodný kamarád udělal ťuk ťuk a vše jelo (jako již mnohokráte předtím).

Po příjezdu domů vše fungovalo, disk chrčel, monitor svítil, internet internetil a tak dál.

Nicméně je nutné konstatovat, že systém není bez chyb. Musím si zvykat na hranaté fonty, jiné užívání a hlavně překonat zklamání ze začátku, kdy se prostě nedařilo a nedařilo.

Původně jsem si chtěl zanadávat jak je to hloupé a obludné, ale vzhledem k tomu, že jsem se nechal ukecat na reinstalaci win na notebook, kde hardware prostestuje jak jen to jde, to s Linuxem nevidím tak černě.

Spíše mě tato epizoda donutila položit si otázku, jak vlastně výrobci software uvažují a proč lidem nutí třeba i dobré postupy a funkce, které sami nechtějí. Nebo je to tak, že chtějí, ale nevědí o tom a čas, který by mohli věnovat učení nových funkcí, tráví na neefektivní prací na starých funkcích.

Nebo je problém zcela jinde a programátoři prostě nechápou, že ne pro všechny je učení se nových funkcí smyslem života a hlavně obživou. Jak bych to jenom … asi takhle. Když se živíte jako obchodník, tak musíte zobchodovat. To Vám přinese penízky. Ááno. Programátoři namítnou – lepší funkce, rychlejší práce = více peněz. Ale takto to nefunguje. Je to smutné, ale je to tak. Soft je pouze oporou pro práci, nikoliv naopak. Soft má být jednoduchý, přehledný, s minimem funkcí. Ale funkce m-u-s-í být přínosem pro práci.

 

Tagy: , , , , ,