Nejnovější příspěvky
 
Základní informace
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Vůně bezu

Je to asi už srdeční záležitost. Zima odpluje jako každý rok, sluníčko začne pálit, sakury na ulici sněží svými květy na zem, jeden by řekl, léto přichází. Ale nene, tak to není. To pravé léto přichází toho dne, kdy otevřu dveře jdouce věšet prádlo a ucítím ho ve vzduchu. S nejistým očekáváním se nadechnu ještě jednou té syté vůně a den má hned jiný rozměr. Radostně – líně – letně – chalupově – BEZOVÝ. Jakoby se zastavil čas.

Jen škoda, že to období bezem provoněného prádla a skoro hmatatelné vůně vanoucí večer oknem trvá tak krátce. Což tak si ho prodloužit? Bez jsme trhali a sušili na zimní čaj už od mého dětství, letos jsem se rozhodla i pro studenou variantu. Vždyť domácí bezovou šťávu pil někdy snad už každý. A jak na ni?

  • natrhejte květ černého bezu (ne po dešti, aby byla šťáva více aromatická), zalijte ho studenou vodou (co nejméně vody, ale tak aby byly všechny květy ponořené), přidejte několik nakrájených opraných citrónů i s kůrou a nechte při občasném promačkání 24 hodin louhovat;
  • sceďte přes čistý hadr a na jeden litr směsi přidejte 1 kg cukru krystalu a 20 g kyseliny citrónové, směs nechte projít varem (případný šum na povrchu vyhoďte) a nalejte do sklenic;
  • máte-li možnost uložit sirup do chladného sklepa, nemusíte sklenice, pokud jim chytnou víčka, ani zavařovat, v opačném případě je vhodné ještě šťávu zavařit 20 min při 80 až 90 stupních.

Tak a léto je, jak má být. Asi si půjdu udělat bezovku a možná do ní přidám i kostku ledu, protože vychlazená je nejlepší…

Související články:

Narozeninová dorta
Miminí šlichty
Jak ušetřit – 2. část: „jídlo“

 

Tagy: , ,

 
 
 
 
 
 
 
 
Fotky
 

2014_07_tabor2014-05-27
2013_08_taborjezek ski karlov
foto den dalsiSoustredeni 2013 - den prvni