Nejnovější příspěvky
 
Základní informace
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Miminí šlichty

Psala jsem tu jednou o tom, jak se dá ušetřit na jídle pro mimina. Dnes rozvedu výrobu těch šlichtiček, abyste se mohli nechat inspirovat. Sama ostatně za inspiraci vděčím a to velmi (že Verčo) což je důvodem, abych se domnívala, že to někoho bude zajímat natolik, že pospíší hned si něco vyzkoušet.

Dětská výživa

  • potřebujete: čisté zavařovací sklenice a víčka (já používám malé omnie o objemu 0,3 l – dvojčata ji sní napůl na posezení, když by se nesnědla celá, může se dát do ledničky), zavařovací hrnec, hlava na zavírání sklenic, mixer, krouhátko, velký hrnec, sporák, vodu, jablka (ještě jsem zavařila spoustu hrušek a mám důvodné podezření, že uvedeným způsobem můžete dělat výživu z čeho rozumného vás napadne – z broskví, meruněk, …);
  • jablka okrouháte, vykrájíte a nakrájíte na kousky (měkké plody stačí na polovic, tvrdší radši víc, nemusí se potom tak dlouho vařit a taky se jich vejde víc do hrnce), ty dáte do hrnce, operete a napustíte vodu do zhruba třetiny objemu jablek;
  • hrnec dáte na sporák a jablka vaříte do změknutí (voda vystoupá, občas promíchejte, aby nahoře nezůstala tvrdá jablka);
  • výslednou šlichtu rozmixujte, naplňte jí zavařeniny, zavíčkujte a zavařte 20 min při 80 stupních;
  • nepřidávala jsem cukr, chuť je více sladká, pokud máte zralejší plody;
  • zavařené výživy je dobré uchovávat na chladném temném místě (spíž, sklep, …)
  • časová náročnost – 26 sklenic / jedno odpoledne (a to byla dvojčata v ohrádce a nadšeně sledovala, cože se to děje)
  • a výsledek:

Mražené kostky

  • potřebujete: zeleninu, maso, mixer / struhadlo, hrnec, vodu, sporák, dávkovač na kostky ledu, umělohmotnou potravinovou krabici do mražáku;
  • zeleninu / maso operete a dáte vařit do změknutí;
  • zeleninu po uvaření s trochou vody rozmixujete (takto dělám jen mrkev – cukinu a brokolici před uvařením strouhám, proto se potom nemusí mixovat a děti mají v jídle i trochu větší kousky, nejen tu šlichtu);
  • maso po uvaření vykostíte a  s trochou vody rozmixujete;
  • vychladlé maso / zeleninu dáte do dávkovače na led a necháte ztuhnout v mrazničce;
  • po ztuhnutí (cca 6 hodin) kostky přeskládáte do umělohmotné potravinové krabice a uskladníte v mražáku;
  • pak už jen rozmýšlíte, co ten který den dětem k bramborám rozmrazíte;
  • tip: zeleninu je vhodné před podáním pokapat kvalitním olivovým olejem, pomáhá to tělu vstřebávat potřebné živiny;
  • a výsledek:

Související článek:

Jak ušetřit – 2. část: „jídlo“

 

Tagy: , ,

 
 
 
 
 
 
 
 
Fotky
 

2014_07_tabor2014-05-27
2013_08_taborjezek ski karlov
foto den dalsiSoustredeni 2013 - den prvni