Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Jak jsem vytvářel adresář na přesně specifikovaném disku v Linuxu

Tak sem se rozhodl, že si pořídím Linux – viz zde. Tak ho teda mám a nestačím koukat. Koala mi vyhodil hlášku, že mi selhává disk. To není problém, disků jsem za léta nasbíral dost a jeden navíc stejně v kisně je. Tak holt přehodím data na ten druhý disk a začnu pomalu řešit zálohování, které je na Linuxu velmi jednoduché.Poučen z předchozích nezdarů usedám ke komplu 22.12 hod a začínám. První pohled do Krusanderu (mimochodem katastrofa, ale zatím sem nenašel nic lepšího) mne lehce vyvedl z konceptu. Žádné přetažení složky na jiný disk se nekoná. No problem – tuším, že existuje volajaký příkaz mount a tedy začínám hledat na webu. Mount linux – aha česky. Cóóó … První odkaz vede na gama.fsv.cvut.cz a hlásá něco jako „Příkaz mount může být zadávan manuálně nebo může být spuštěn automaticky při startu systému“ Tak tady nee. Moment – na Rootovi blilo něco o linuxu pro začátečníky. Po lehkém tápání mě napadlo zadat do vyhledávače na rootovi „tipy pro začátečníky“. Výsledek byl oslnivý. Jako první mi vyběhlo třetí pokračování seriálu s modularizací příkazů. Druhý byl devátý díl s kompilací programů ze zdrojových kódu, těsně následovaný výběrem ideálního editoru pro TeX.

Takže taky prd. Aha – už to mám. zkusím do vyhledávacího okýnka mount. Ups – vyběhlo mi asi správně „All files accessible in a Unix system are arranged in one big tree, …“ Jo, tak to taky nepůjde. Překládat se tím dnes fakt nebudu.

Vzhledem k tomu, že 22.37 a žena se ptá jestli otevřu to pifo v lednici, přestal jsem být chytrý a ze zoufalství napsal do google „jak vytvořit adresář na jiném disku“ – Aha – tak mám odkaz na Windows poradnu, MS-Dos poradnu, M602 poradnu… Lehce nasrknut listuji odkazy, když najednou …

Školení linuxu na stránce www.kiv.zcu.cz mne aspoň navedlo na fstab přes který jsem se dostal na české zkrácené help manuály k příkazu mount a chvíli to vypadalo že vítězství je na dosah. Jenže zase vedle.

Další věc, kterou jsem zjistil je, že ani velmi ukecaná nápověda Ubuntu nezadává ukončovací příkaz pro příkaz man. Jaká ostuda. Po vtipném příkazu „man man“ jsem minimálně 10 minut hledal, jak se dostanu z manuálové stránky.

Krůva. Mě snad vomejou. 23.08 jsem se dohledal příkazu man dev/sdb mamka, který jsem vylepšil příkazem sudo, abych se dozvěděl, že adresář neexistuje. Vono jo, sice psali, že se připojuje adresář, ale nikde se explicitně neřeklo, že adresář musí být existující.

„Tak… aha – tak si založím adresář pod homem. Nee. Tak pod mým adresářem v houmu, který vlastním jakožto uživatel? Jo, to už jde. Hmmm… tak. Joo už to jde. Dokonce se tam dostanu. Tak mu změníme ten zat.. disk. To už bude balada.

Va fix cip který ščěíčěíšč …..zařízení sdb neexistuje. Takže diskový nástroj palimpsest mi podal informaci, která bude pravděpodobně přesná, ale pro mne nerozkódovatelná, když mi tvrdí, že disk je dev/sdb tak jak to, hrome, že neexistuje? Jo táák. Vono to chce lomítko před dev. ok. Je to tam. Jo není?? Proč se vlastně divím. zařízení /dev/sdb je připojeno, nebo /home/já/adresář používáno.

Výsledek: 23.22 mám vyřešeno ho***, žena mě sype od komplu, že prý potřebuje pracovat a já si stejně jen hraju  a  výsledky žádný. Asi se zařídím podle hesla „chceš bý drsný linuxák – potřebuješ školení http://www.sinusgear.com/skolenia/

 

Tagy: , , ,