Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

OTEVŘENÝ DOPIS – KAUZA LEXIKON ČESKÉ LITERATURY

Vzhledem k tomu, že jsem se dostal k zajímavým informacím o této problematice, rozhodl jsem se zveřejnit znění Otevřeného dopisu na těchto stránkách. Pokud můžete, čtěte (i mezi řádky) a pokud chcete, můžete tuto akci podpořit. Některé praktiky jsou horší než za minulého režimu.

Celé znění Otevřeného dopisu najdete zde, detaily a další vyjádření pro změnu tady. Doporučuji pročíst.
Pokud by odkazy na stránky a/nebo stránky nefungovaly, text Otevřeného dopisu jsem vložil pod tuto větu.

OTEVŘENÝ DOPIS – KAUZA LEXIKON ČESKÉ LITERATURY

V roce 2008 byl dovršen sedmisvazkový Lexikon české literatury, který poprvé shrnuje v statisících údajů a v tisících portrétů českých spisovatelů a charakteristikách děl celé bohatství české literatury od devátého století do roku 1945. Mimořádný ohlas tohoto díla doma i v zahraničí tuto jedinečnost i hodnotu jen zdůraznil. Lexikon se umístil dvakrát na prvním místě v anketě Lidových novin Kniha roku (2000 a 2008), Magnesia Litera mu udělila roku 2008 jednu z hlavních cen. Dílo, které má význam nejen pro literární vědu, ale pro všechny humanitní obory, je výsledkem dlouhodobé teoretické i odborné práce Oddělení dějin literatury Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i. Pracovní kolektiv, vedený PaedDr. Lubošem Merhautem, CSc., úspěšně dokončil Lexikon české literatury a vypracoval nový projekt (Lexikon české literatury pro nové tisíciletí), kterému Grantová agentura České republiky udělila v roce 2008 pětiletý grant.

Ředitel doc. PhDr. Pavel Janoušek, CSc. s podporou vedení Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v.v.i., bez respektu k výsledkům atestačního řízení rozbil necitlivými personálními zásahy pracovní tým a znemožnil další práci na Lexikonu české literatury pro nové tisíciletí v původní, Grantovou agenturou ČR schválené, podobě. Tyto nepřijatelné postupy donutily redakční radu Lexikonu ukončit její dlouholetou činnost, pro niž na tomto pracovišti ztratila oporu. Jsme přesvědčeni, že mocenská opatření, motivovaná osobními záměry zbavit se pracovně úspěšných, leč nepohodlných odborníků, na akademické pracoviště nepatří. Arogance moci by neměla převážit autoritu vědy!

Obracíme se proto na vedení Akademie věd ČR a odbornou veřejnost: Protestujeme proti rozbití autorského kolektivu, který před celou českou i zahraniční veřejností osvědčil vynikající vědeckou způsobilost.

prof. PhDr. Petr Bílek, CSc.

doc. PhDr. Jiří Brabec, CSc.

doc. Mgr. Vratislav Doubek, Ph.D.

prof. PhDr. Pavel Kouba

prof. PhDr. Oldřich Král, CSc.

prof. PaedDr. Vladimír Papoušek, CSc.

doc. PhDr. Hana Šmahelová, CSc.

PhDr. Otto M. Urban, Ph.D.

prof. Dr. Phil. Josef Vojvodík, M.A.

doc. PhDr. Jan Wiendl, Ph.D.

 

Tagy: , ,