Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Jak zrušit doménu

Jak známo, české domény jsou levné. Možná i to láká mnohé doménové spekulanty, aby si poskupovali domény a někdy náhodně a někdy cíleně a pak čekají, nebo i aktivně nabízejí domény k odprodeji za finance, které lze nazvat snad jen nemravné.

Snad i proto jsem zakoupil doménu, se kterou byly velké plány. Začalo se pracovat na webu a co čert nechtěl, nebo možná chtěl – najednou nebylo pro doménu použití.

No co. Občas se stane. Ne vždy to vyjde.

Doména byla zakoupena na rok, tak se holt nechá vypršet. Nejsem doménový spekulant, tak na co ji držet.

Při blížícím se termínu vypršení domény mi poslal registrátor email, ve kterém mě velmi zdvořile upozornil, že doména končí. Na chvíli jsem se vyděsil, co jsem zapomněl zaplatit, ale po zkontrolování doménového jména, jsem se uklidnil, neboť se jednalo o doménu, kterou opravdu již nechci, bo mi je na nic.

Chvíli jsem pátral, jestli náhodou nenajdu u registrátora volbu – ne, tuto doménu už nechci, klidně ji uvolněte pro použití.

K mému velkému úžasu, jsem i při velmi usilovné snaze, tuto volbu neobjevil. S tím, že by někdo nechtěl doménu, která se ukázala na figu se prostě nepočítá.

Pokrčil jsem rameny a hodil to za hlavu. No jo, ale registrátor posílal velmi zdvořilé emaily, upozorňující na blížící se čas vypršení domény. Jako člověk sklerotický jsem to opravdu velmi ocenil, protože při velmi zdvořilém tónu v podstatě nebylo možné zapomenout doménu prodloužit.

Ale já doménu prodloužit nechtěl. Volba – nechci doménu ve výběru nebyla, ale by tam volba prodloužit na 2 a 3roky. V noticce upozorňovacího emailu bylo napsáno – „na tento email neodpovídejte“. Časové vytížení neumožnilo najít v hloubce webu schovaný komunikační email a napsat zdvořilou odpověď, že doménu opravdu nechci, a jak běžel čas, tak k mému velkému úžasu došel email i od hlavního registrátora NIC.cz

Na email se nedalo odpovědět – opět automat, abych hledal komunikační email na stránkách, tak na to jsem fakt čas nenašel a tak jsem to vesele ignoroval, a nechal to doběhnout.

Jaké bylo moje překvapení, když mě čekal ve schránce (reálné) dopis (reálný) na papíře (fyzickém), který poslal ó-nejvyšší registrátor NIC.cz.

Opět mne zdvořile upozorňoval, že by mi mohla vypršet doména.

Asi si přece jenom dám čas a vyhledám nějaký komunikační kanál, kterým to půjde vypovědět.

Jsem velmi rád, že se registrátor tak stará o domény své, resp. moje, ale kdyby si dodělali do menu volbu – doménu už nechci, s pánem bohem si ju vyexpirujte, bylo by to fajne.