Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Arogantní Google

Katastrofa. Velmi příjemně použitelný program Picasa. Jednoduchá zpráva fotek, minimalistické a rychlé úpravy přesně v duchu hesla „co nenafotíš, to neukecáš“.

Jenže ouha. Koupil je Google. A začátek konce byl zde.

První katastrofická věc byla, když to automaticky propojily s Google +. Proč si fix hrome a do hájíčka všichni myslí, že jsou chytřejší než uživatelé? Rozhraní bylo (minulý čas) jednoduché, přehledné a pohodové.

Nově (tedy po převedení na Google plus) je to totálně nepřehledná, katastrofická mimóza, která o user friendly nikdy neslyšela, a pokud o tom snad někdy slyšela, tak označení „uživatelská přívětivost“ považuje za sprosté slovo.

No tak, proč ne. Třeba se na to dá zvyknout. Ale ono nedá!

Už to používám …  jak dlouho vlastně? A výsledek je ten, že se přestali nahrávat fotky na web, protože to prostě nejde. Kašlu na to. Je to neergonomické. Nechci volajaké pojásané okruhy. Jsou mi ukradené.

Za to se objevila nová funkce. Prý úžasná. No tak nevím. Jediné, co se objevilo je jakésy fujtajbl nápis vlevo nahoře u fotky. Je na něm „vylepšeno“. Takže mi zase přibila práce, protože to nechci „vylepšeno“ podle google, ale chci to vylepšeno podle sebe. Takže to složitě vracím ručně nazpět. Jak se to dá vypnout jsem prostě nenašel. Dokonce se nad tím na „ihned“ rozplývali. Že prý to – cituji: „automaticky z dobrých fotek udělá skvělé a špatné schová“ originál tohoto „skvostu najdete zde: Kolik za tento „oslavný“ článek  dostali netuším, ale kocovina po tom musela výt obrovská.

Zato ovšem, aby si lidi nestěžovali, že furt něco „pribúdá“, tak aj cosi zmizelo. Zmizela česká nápověda a průvodce.

A zmizela ještě jedna dost podstatná věc. Možnost nalinkovat si fotky mimo na externí stránky. Což je  – pokud si vedete doménu jinde – poněkud … hmmmm… no… pro nedostatek slušných výrazů použijme slovo „mrzuté“. Prostě máte zavedenou doménu, návštěvnost, linky na Picasu a najednou, zničehonic, prostě linky nejsou a nebudou. Wow. Velký bratr rozhodl, že nesmíte linkovat fotky mimo picasa, google FUJ plus a blog si smíte vést jenom na na blogspot.com

Paráda.

Nakonec se mi povedlo najít linka na Miroslava Babinského, který evidentně řešil tytéž problémy (zde originál). Řešení je jednoduché.

Zabraňte přesměrování webové picasy na ten posssssesouvaný google FUJ plus a už se jede pěkně elegantně po staru a jednoduše. Je nutné použít tento odkaz:   https://picasaweb.google.com?noredirect=1

Ovšem, celá historka zanechává trpkou příchuť na jazyku. Google, který protestoval  kvůli SOAP a omezení svobody internetu mi nejenom vnucuje, která fotka je hezká a jak že to má vypadat. Ale najednou mi  neumožňuje pracovat s daty jak chci já a neumožňuje mi je sdílet jak a kam chci.

Tento arogantní přístup, bez jediného slova vysvětlení, nebo snad možnosti si vybrat bude mít logický následek.

Protestovat nebudu. Google na jedince evidentně kašle. Prostě si holt vyzkouším, jaké to je migrovat cca 10GB fotek do jiného programu na jejich zprávu. Jo. Já vím. Vopruz. Ale jinou variantu nevidím. Jak by řekli moje děti „..když do mě oni tak, tak já s nima ne…“.