Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Základní sada příkazů

Opět po dlouhé době jsem se dostal do stavu, kdy bylo potřeba restartovat linuxový server a po ruce nebyl nikdo, kdo by to uměl. Vono taky o půl šesté ráno se najde málokdo, kdo by nadšením nadskakoval, že mi může píchnout. Přítel na telefonu tedy neproběhnul. I rozpomněl jsem se tedy na prográmek Putty, kterým je možno se dostati na servřík. Dokonce jsem se rozpomenul na jméno a na heslo.

Ovšem to, na co jsem si opravdu, ale opravdu nemohl vzpomenout byl příkaz na restart. Moje pokusy shutdown -n, nebo reboot byly s veselým smíchem odmítány.

No tak jo. Asi mám chybu v syntaxi, nebo su prostě trubka a nedaří se a nedaří. Zadal jsem tedy do všemocného googleho heslo „restart linux“. Přepnul na pouze české výsledky. Dozvěděl jsem se, že někdo musí 2x měsíčně restartovat x-server – ten tam nemám. Dozvěděl jsem se i to, že PC po restartu nenabootuje. Informace sice zajímavá, ale vcelku k ničemu.

Zkusil jsem to jinak. Zadal jsem hledat „příkazy linux“ a nestačil jsem se divit. Všichni autoři považují za nejzákladnější příkazy pro práci s linuxem vytváření adresáře -mkdir, nebo změna časových údajů souboru -touch, spojení souborů do jednoho výstupu -cat (co je výstup není definováno) a tak dále. Pak se můžou divit, že rozšíření linuxu je tak malé. No uznejte – kdo z vás spojuje každý den dva a více souborů do jednoho? No já tedy opravdu ne, a ni nevím o nikom kdo by to běžně dělal. Nebo cituji: “

vypíše příkaz, kterým lze nastavit proměnnou prostředí LS_COLOR“ 

Prostě základní sada ouplně na pendrek.

Ovšem to, jak slušně vypnout protestující servřík, to jsem hledal přes půl hodiny.

Za to jsem se ovšem dostal na magazín www.reboot.cz kde jsem našel náádhernou recesi volajakého hackera, který hacknul mimo jiné server armády ČR. viz zde. Nebo třeba také server projektu GNU 🙂 Prostě doporučuji, projděte si hacker gallery – pobavíte se.

 

Tagy: , ,