Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Jak ušetřit – shrnutí

Tádydádydá„, shrňme si, kolikže jsem ušetřila a ušetřím na rodičovské dovolené s dvojčaty za první dva roky jejich života (viz minulé příspěvky „plíny“, „jídlo“ a „drobnosti“):

  • plíny 32000,- Kč
  • jídlo 45000,- Kč
  • kočárek 13000,- Kč
  • autosedačky 4000,- Kč
  • dětská kosmetika 2800,- Kč

Když uvedené položky sečteme, dobereme se k dost neuvěřitelnému číslu – 96800,- Kč. Skoro sto litrů! A to jsem tu vůbec nepsala třeba o dětském oblečení (většinu jsme naštěstí podědili, hodně dostali a občas něco dvojčatům koupím, abych si udělala radost). Pokud nemáte po kom dědit, doporučuju miminí bazary buď kamenné nebo internetové, tam už se dá nakoupit za rozumnou cenu. Na botičkách se bohužel šetřit nedá – ty se mají z důvodu zdravého vývoje nohy dítěte kupovat pro každé děcko vždy nové a pokud možno by měly mít zdravotnickou atestaci, třeba jako Pegres nebo Fare. (Přehled všech českých firem s certifikací na výrobu zdravotně nezávadné obuvi pro děti najdete zde.) Tak jako tak není úplně fajn nakupovat boty přes net, když si je dopředu nemůžete vyzkoušet.

Jen je škoda, že ten součet neznamená, že o tolik peněz víc máme na účtě. 🙂 Tak ani nevím, jestli je to šetření. Je to prostě nutnost, ale funguje to dobře – nestěžuju si. Kdybychom nemuseli počítat, tak se možná ničím z toho ani nijak zvlášť nezabývám a to by bylo škoda. 🙂

Související články:

Jak ušetřit – 1. část: „látkové pleny“
Jak ušetřit – 2. část: „jídlo“
Jak ušetřit – 3. část: „drobnosti“

 

Tagy: , , , , , , ,