Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Technika nebo magie? Star Trek replicator in real life

Žijeme v úžasné době. V době zázraků. Sice o tom bude mít mnoho osob pochybnosti, ale nenechte si to vymluvit. Vždyť každý den zcela standardně používáme nanotechnologie.  Ne každý pracuje velkých projektech jako třeba Čolek, který komprimuje světlo v prostoru a čase. Jen kvůli vyražení několika čehosi ze zkoumaného vzorku ve stejný okamžik.Ale ty docela obyčejné jako je například CD známe všichni. Jakmile pustíme počítač, jsme pracující s čipem, který je vyráběn pomocí laseru a tedy technologie, která běžně dosahuje 90nm a áááno – je to 10 na mínus devátou metru.

Umíme vyrábět dříve nemyslitelné slitiny. Chemici na požádání vytvoří plastový materiál, jehož pevnostní charakteristiky zahanbují ocel do té míry, že se stydí někde v koutku. Jen se podívejte na pedály do auta, z čeho že je máte.

Stále málo? Nejste přesvědčeni? Tak přitvrdíme. Umíme na požádání vytisknout prostorový model libovolného modelu. Escher hadra. Zkuste si zadat do google „Rapid prototyping.“

Výše vidíte ukázku prostorového tisku. Stále málo? Že je to z plastu a ten se dá „naplivat“ libovolně?

Dnešní doba už umožňuje vytvářet prostorové modely dle zadání i z kovu.

Ovšem cílem není šokovat, co všechno technika standardně umožňuje. Cílem je zamyslet se nad tím, jestli se nepochopení technologie a techniky může stát námětem nezřízeného obdivu (pane inženýre, vy ste kouzelník).

Tato slova, která zní velmi sladce mohou ovšem přerůst až do extrému naprostého nepochopení techniky, kdy se opravdová technika a porozumění stanou přístupné pouze uzavřené společnosti prominentních osob. Jojo. Přesně jak ve středověku. Umíš léčit/rozumíš počítačům/dokážeš spočítat balistickou dráhu letu – jsi čaroděj, na hranici s tebou.

Dnešní doba pokročila tak daleko, že není problém vytvořit kouzelnou hůlku „Haryho Fotra“. Stačí vzít akcelerometry z notebooku (nebo z aifounu) zabudovat je do tří kolmých os na konec hůlky ze dřeva dle libovolného výběru (pero z fénixe možno vynechat) a někde v rukojeti hůlky umístit vyhodnocování snímání zrychlení a směru konce hůlky. Dle gest a jejich razance pak počítač vykoná přesně to, co se pomocí dynamiky prostorového gesta zadá. A ejhle. Legenda je na světě.

Související články:

Technika okolo nás článek o technice obecně a o naší nevšímavosti
Avatar a jeho technologie – další ze série článků Star Trekových technologií mezi námi

 

Tagy: , ,