Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Široko a ti druzí

Každý z nás četl Foglara a zná Rychlé šípy, Bratrstvo kočičí pracky a mnohé z jejich výroků, které jsou pravidelně a často citovány. Například „To je nečestné a nesportovní“ jsem slyšel z italských úst po vyřazení jejich týmu na MS 2010 ve fotbale a přiznám se, že tato znalost dnes již klasické české literatury v zahraničí mě potěšila.Tento článek si vytknul za cíl hlubší zamyšlení nad neprávem velmi opomíjenou postavou záhadného Široka. Postava, která je zcela na vedlejší koleji, a přitom by bez ní nebylo možno příběh vůbec postavit.

Jeho kousky, nad kterými se tají dech, a vynikající fyzická zdatnost, která motivovala Rychlé šípy k poctivému každodennímu cvičení, zcela zakrývá tuto košatou osobnost.

Ruku na srdce. Kdo z nás se nad touto postavou zamyslel? Popřemýšlel někdy někdo o vlastnostech, které umožnily Širokovi hrát jeho roli tak skvělým způsobem? O  odvaze a schopnosti rychlého rozhodování, které byly postavené na vyšších principech mravních? Pravděpodobně nikdo z nás. Hlavní role totiž zaujaly étericky křehké postavy Rychlých šípů, které (ač ze zcela jiného – nereálného – světa) zcela ovládly příběh.

Ovšem Široko – to je reálná postava, která má mnoho co říci dnešní mládeži. Svým příkladem strhává náctileté k pohybu, k životu bez alkoholu, cigaret, televize a dalších drog, protože v opačném případě by jeho skokanské kousky nebyly možné.

Opusťme ovšem roviny vysoké filosofie a podívejme se na Širokovu postavu dnešníma realistickýma očima. Jak, kupříkladu, vypadala Širokova rozvička?

Jeho artistické kousky nemohly vzniknout jen tak, samy od sebe. Skoky přes zídky, doslova vylétnutí na zeď ve svatyni Uctívačů ginga, přeskoky přes uličky, běh po střechách. Kdo někdy zkusil, ví že nic nepřichází samo od sebe.

Zděsil jsem se, když jsem zjistil, že Foglarův domov uctívá svatouškovsky nereálné Rychlé šípy, zatímco zahraničí se naopak zaměřilo na reálnou Širokovu postavu. Dokonce ani samy Rychlé šípy nevytěžily svůj sportovně laděný vztah k Širokovi.

Širokovi následovníci v zahraničí  povýšili honičky na umění a životní směr.  Jak vzdávají úctu zakladateli tohoto hnutí, a jak asi vypadala Širokova rozcvička, se můžete podívat například zde na ukázce z Ruska (první půlka je trochu nudnější, ale vytrvejte, ve druhé se honička po střechách a zdech už opravdu rozjede včetně pronásledování vlčákem):

http://www.youtube.com/watch?v=3KSr1pozm6Y

Zde jsou následovníci Široka ze země tulipánů  – Holandska:

Ve Francii dokonce následovníci Široka došli až tak daleko, že uspořádali mistrovství světa v Širokově nejoblíbenější dispiclíně – pouličním běhu.

Ukázky z mistrovství světa ve Free Runningu najdete zde. Well done  Široko, well done …

Kochejte se. Vítěz Široko 2009:

A konečně Širokovo mistrovství 2008 v Londýně:

 

Tagy: , ,