Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Agresivni MikTeX

Diplomová práce. Již další. Teda ne moje. Já už to mám za sebou. Ale zřítelnice mých očí se řídí heslem jedna vysoká žádná vysoká, kteréžto ji nakukal stryko Koala.

Jak už na konci studia bývá, diplomka je nutná. Kdo už někdy psal tento skvost  a vrchol kariéry vysokoškolského povaleče v produktu nejmenované okenářské firmy s názvem „word libovolná verze“, ví, že už to nikdy nechce opakovat. Leda snad masochisticky zaměřená osoba.

Rozhodnutí s názvem TeX bylo učiněno již před lety, a proto jsem byl požádán, abych jej na rodinnný kompl instnul. Znovu. Nojo. Ale stahovat TeXLive s jeho velikostí 2G na stávající lince nebylo ono, a proto jsem našel náhradu MikTeX, který byl cca třetinový.

Soubor se stáhnul tak rychle, že linka nespadla a instalce začala. S naivní představou že cituji: „miktex je distribuce systému TeX a jeho nadstavby LaTex do Windows“  –  zdroj zde,  jsem nechal mam svou jedinou ať si odkliká otravné instalační hlášky a ke konci instalce hookne. „Hook“ Aha. Jaxi to proběhlo. Tak to testneme.

Nojo. Jééénže. Zjistilo se že:

a) Při použití pdflatexu nefungoval

\usepackage{czech}

a házel chybovou hlášku „babelu“, který vůbec nebyl volán na překlad. Haha. Takže po zabrouzdání po internetových diskuzích šikovná mamina nahradila volaný balíček balíčkem jiným a to

\usepackage[czech]{babel}

a kompilace se už provedla. Ale ouha, babel nezná české uvozovky. Věc to pro perfekcionistu katastrofická. Pro mě úsměvná. Stejně si toho nikdo nevšimne.

Jenže věčné pravdy studující polovička si dupla svojí půvabnou nožkou a už jsem hledal návody a diskuze. Jééééénže.

b) V MikTeXu 2.9 staré postupy nefungují a na nové nejsou návody. Návody se kupodivu zasekly v roce 2005. Něco málo na babel je z roku 2007 a pak již internet mlčí. Novější návody, reagující na nové požadavky a nové release prostě nejsou. Mňo … možná že tedy jsou, ale pak jsou důsledně utajené a jejich autoři používají příručku „Jak zneviditelnit své stránky pro vyhledače snadno a rychle“ a někteří musí používat i vyšší stupeň této příručky s názvem „Jak minimalizovat návštěvnost stránek“.

Proč – ptám se? Nemůže český CSTUG mít lépe a radostněji zpracovanou podporu osob, které si chtějí jednou za školu vysázet jednoduše a elegantně svou práci?

OK. Zkusíme to jinak. Našel jsem tedy internetový překladač texových souborů. Ten, pravda, uvozovky zvládnul, ale z nějakého záhadné důvodu nezvládnul vzorce.

Výsledek anabáze tedy byl, že  webový generátor PDF z TeX podkladů se potýká v podstatě se stejnými problémy. Mam tedy začala generovat výstupy pro školitele s anglickými uvozovkami  (aby bylo aspoň něco) a já jsem začal shánět TeXLive.

Po sehnání TeXLive se zjistilo, že MikTeX je zakutaný tak hluboko do systému, že nová instalace teoreticky separátního systému TeXu se na něj odvolává a bere jeho knihovny.

Ok. Nae probleame. Odinstalujeme, nainstalujeme.

Ups. Aha. Odinstalovat to nejde. Tak smažeme.

Ups. To taky nefunguje.

Ups. Jak to?

No, zjistilo se, že na disku C vznikl vooobrovksy adresar s instalaci. cca 800 mega. Ten se maže jednoduše. Ale MikTeX si cosi instnul  do users\jmeno_uzivatel\AppData\Roaming – a bylo toho hodně – pres 600 mega. Nezapomněl ani na adresář:  user\jmeno_uzivatele\AppDara\Local pouze 20 mega a také na adresář user\AllUser. Další spoušť jsem nalezl v ProgramFiles. Nezapomeňme na adresář ProgramData\data aplikaci, kde se MikTeX nalézal také. Prostě taková malá chobotnička.

Odmazání všeho, vyčištění registrů a doplnění ošoupané zubní skloviny byla akce na půl dne.

TeXLive 2010 byl instnut na zcela TeX desinfikovaný kompl a těšili jsme se na systém známý a funkční. A nic. No nebudu Vás napínat. Maj führerin po dalších dvou dnech vrčení a snahy o zprovoznění zavelela, já sklapnul podpatky, přemluvil Koalu a zasedli jsme dva.

Po laborování v délce jedné lampy červeného vína jsme zjistili toto: první instalace MikTexu byla pravděpodobně vadná, nebo spadla v půlce. My jsme ji (s mam) obešli cestou obchůzky v obchůzce a posléze vygenerovali jeden vadný soubor. Poté jsme několikrát natáhli různé již funkční verze sytému, které ovšem nevygenerovaly nic. Pouze napsaly problém s použitím příkazu \usepackage}[czech] který jsme začali řešit.

No, oprava tedy byla very very jednoduchá – odmazat soubory s koncovkou *.aux, *.log a *.toc  – tím se chybová hláška odstranila a bylo po breberkách. Všechno generování v TexLive běželo v pohodě, rychle a konzultující opět slintá nad grafickým výstupem a ptá se “ v čem to děláte?“

A protože každá bajka má mít ponaučení, najdete jej i zde: „Nevěřte chybovým hláškám, které vám pcdlo píše. Nejsou určeny pro vyřešení problému, ale ke zmatení nepřítele po heslem: Pozor, nepřítel naslouchá“.  A proto před tím, než vystoupíte a nastoupíte,  zkuste nejprve odmazat pomocné soubory, kteroužto radu nikde jinde nenajdete.

 

Tagy: , ,