Nejnovější příspěvky
 
 
    Translate to:

 
 
 
 
 
 
 

Jak ušetřit – 1. část: „látkové pleny“

Možná se budete divit, ale po pořízení našich dvou drobečků jsme byli nuceni začít vymýšlet, kterak omezit výdaje s nimi spojené. Neboť, světe div se, ale nejvíc se vydělává na malých dětech. (Vždyť kdo by šetřil na vlastních dětech, že? No právě… …my.)

Vezmeme to po položkách, dnes začneme s plínami (no ano, potřebujete je, obzvláště s dvojčaty nevěřte, že funguje nějaká bezplínková metoda – snad jen, kdybyste si najali paní, která by na ně usilovně zírala 24 hodin denně a odhadovala, kdy budou chtít něco vyrobit na druhém konci trávicí trubice… jenže to byste zase museli platit tu paní).

Denně spotřebuji na dítě zhruba 7 plín, jedna jednorázová plína Pampers stojí od 5,- Kč do 6,50 Kč, podle velikosti. Uvažme, že nakoupíme někdy se slevou a že bude tedy stát v průměru těch 5,- Kč. Denně tedy dítě spotřebuje plíny asi za 35,- Kč, měsíčně za 1050,- Kč. Dvojčata krát 2, tedy 2100,- Kč/měsíc. Ze zkušenosti rodin s malými dětmi v mém okolí vyplynulo, že dítě v průměru plínkuje asi 2 roky, v noci pak ještě déle, čemuž nebudeme věnovat pozornost. To tedy máme za jednorázové plíny na dvojčata: 2100 * 12 * 2 = 50400,- Kč. Ano, vidíte dobře, víc než padesát litrů!

Tyto relace mě vedly k látkovým plínám. Slyšela jsem, že s nimi ušetřím, i když si nakoupím sadu za 7000,- Kč. Jenže 14000,- Kč nazbyt jsme opravdu neměli, tak jsem využila zkušenosti své kamarádky, která si plíny sama našila z froté odstřižků na prostěradla. Tak s chutí do toho. Kilo odstřižků mě přišlo na 15,- Kč, našila jsem 48 plín, na což padlo asi 5 kg, tj.75,- Kč. Dál něco stály nitě a gumy, řekněme 225,- Kč, ať se to dobře počítá. Dál jsem koupila nepromokavé svrchní kalhotky ve dvou velikostech po dvou kusech pro každé bejby, tedy 8 kalhotek po 315,- Kč, to máme 2520,- Kč. Dál sponky, kterými se froté plíny sepnou, 6 kusů (kdyby se nějaká přetrhla, což se mi za 3/4 roku ještě nestalo) přišlo na 330,- Kč.

Dál používám separační plíny, protože je prima, že zachytí většinu kadění a to se pak spláchne jen do záchoda. Počůrané se mohou prát, výrobci píší až 4x, já myslím, že až 8x, ale blbě se to počítá, protože nakonec je stejně každá pokaděná. 🙂 Jsou různé druhy, mně se nejvíc osvědčily tyto, a to proto, že každou z nich rozstřihnu uprostřed tak, že z ní udělám dvě. Stačí mi pak pro dvojčata jedno balení asi na dva měsíce. Za dva roky tedy 12 * 160 = 1920,- Kč.

To zatím dělá 75 + 225 + 315 + 2520 + 330+ 1920 = 4385,- Kč. Tyto plíny ovšem musím prát. Jak to spočítat? Spotřeba vody nám za rok stoupla asi o 45 kubíků (na čemž se podílelo to, že letos jsme v bytě bydleli o 3 měsíce déle než loni, takže jsme více vařili, myli sebe i nádobí, splachovali na záchodě; dále samozřejmě koupání miminek a mytí jejich hnědých zadků a praní dětského oblečení, blicích plín a ano praní froté plín). Takže je to samozřejmě odhad, ale řekla bych, že víc jak 20 kubíků za rok to opravdu nebude. Takže za dva roky 40 kubíků. Jeden kubík letos stál 54,- Kč, což máme 54 * 40 = 2160,- Kč. Dál prací prášek. Peru v Lovele, kterou kupujeme, když je v Globusu v akci – 4,5 litru za 220,- Kč – s tím vyperu 30 praček plín (peru je jednou za dva dny, dávám asi 150 ml Lovely). Tedy uvedené balení vystačí na 2 měsíce. Za rok je to 6 balení, za dva roky 12, proto 12 * 220 = 2640,- Kč. Nezapomeňme ještě na spotřebu energie při praní, řekněme 300,- Kč/měsíc (a to asi dost nadhodnocuji), tedy 7200,- Kč za 2 roky  a opotřebení pračky nastřelím na 1800,- Kč.

A jdeme do finále, konečný součet výdajů za látkové plíny na dva roky a dvojčata činí 4385 + 2160 + 2640 + 7200 + 1800 = 18185,- Kč. A to ještě nepočítám, že ty plíny mohu použít na další děti, takže některé z výdajů se s dalším dítětem ještě sníží.

Po čtyřech letech (květen 2014) jsem se rozhodla tento článek trochu doplnit o odpovědi na nejčastější otázky v komentářích – tedy o to,  s čím musíte počítat, rozhodnete-li se plenky našít sami. 

Závěrem: Jednoduchými počty ušetřím na plínách pro dvojčata 32000,- Kč za 2 roky. Navíc se jedná o ekologickou variantu, která nezatěžuje životní prostředí tolik jako jednorázové plíny. A pak jdou po lidech drby, že v jednorázovkách se chlapečkům přehřívají koule a hrozí jim, že budou mít méně kvalitní sperma, což už dnes má kdekterý chlap, že.  (Relevantní výzkumy ještě nejsou, protože první generace, co vyrostla na jednorázovkách je ještě příliš mladá.) Jistě se ale shodneme, že s látkovými plínami ani v tomto případě neprohloupíme. 🙂

Na další tipy, jak ušetřit, se můžete těšit příště. 🙂

Související články:

Jak ušetřit – 2. část: „jídlo“
Jak ušetřit – 3. část: „drobnosti“
Jak ušetřit – shrnutí
Souboj titánů
Mýdlový sliz aneb velké prádlo

 

Tagy: , , , , ,